Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / U ime koga govori Viktor Orban???

U ime koga govori Viktor Orban???

Posljednja izjava Viktora Orbana: “kako u Evropsku uniju integrirati dva miliona muslimana”, pritom misleći na priključenje Bosne i Hercegovine EU, data u okolnostima u kojim je svima jasno da EU podržava secesionističke velikonacionalističke politike u našoj zemlji, otvara pitanje u ime koga govori Orban? Da li on govori u ime vlasti u Mađarskoj koju predvodi, ili je njegova izjava zasnovana na širem političkom konsenzusu unutar EU. Ako Orban govori u ime Mađarskih vlasti, njegove riječi ne znače mnogo, ali budući da se one odnose na politiku proširenja EU, ono što je rekao predsjednik Mađarske ni u najnaivnijim snovima ne treba shvatiti kao govor jednog rasističkog vlastodršca.
Posebno kada se imaju u vidu odnosi koje je Mađarska pod vladavinom Orbana izgradila sa Srbijom, Njemačkom, Poljskom, Hrvatskom, Slovenijom i drugim zemljama EU, njegova izjava ne može biti shvaćena kao “lokalnog karaktera“ i značaja. Orban je glasno izgovorio ono što u EU već decenijama zagovaraju desničarski političari, koji na temelju “rasne superiornosti“ EU vide isključivo kao “klub odabranih“. Takva EU ne treba nikome, izuzev onim koji se smatraju “rasno superiornijim“. A takvih, očigledno, ima u svim zemljama koje čine Uniju.
Orbanov stav o muslimanima, u stvari je radikalni stav kršćanskog fundamentaliste na vlasti. O tome u EU ne govore, a odavno je bilo vrijeme da i institucije ove zajednice zauzmu stav o ponašanju rasističkog vladara Mađarske. Orban ne samo da zagovara povratak najmračnijih perioda evropske povijesti, nego definitivno kao opciju stavlja ukidanje svih evropskih vrijednosti, koje su ovaj kontinent učinile kolijevkom moderne civilizacije. Izostanak reakcije u EU, kao i otvoreno podržavanje zločinačkih politika u BiH, samo su argument u prilog tvrdnji da se EU nalazi pred ozbiljnim iskušenjem i pitanjem da li kao ovakva može nastaviti dalje. I to nije puka luzerska jadikovka građana BiH, oni na žalost čak i nisu svjesni istinitosti takve konstatacije, nego jeste stanje stvari. EU sa Orbanom i sličnim rasistima nema budućnosti!
Da su kojim slučajem evropljani prisustvovali nedavno održanom znanstvenom skupu na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, na kojem su eminentni filozofi iz regiona tematizirali pitanje ideje Evrope i realnost EU, mnogo toga su mogli shvatiti. Upravo na ovom skupu, koji je Ured EU u BiH odbio da podrži, rečeno je da se EU u mnogome odrekla ideje Evrope i da bez povratka ovoj ideji, odnosno evropskim vrijednostima, ona nema perspektivu. Koliko god to zvučalo utopijski kritičnim, upravo su okupljeni filozofi iz našeg regiona jasno pokazali da EU ne može opstati na “ekonomskim programima“ i birokratizaciji društva, koja dopušta buđenje najgorih aveti evropske prošlosti.
Riječi Viktora Orbana treba shvatiti veoma ozbiljno! On je rekao ono što mnogi zvaničnici EU misle, ali ne smiju da kažu. Današnja EU, oličena u Orbanu, Sattleru i sličnim likovima, nije Evropa, nego naličje Evrope! Stoga otvorena pitanja u BiH i borba protiv zločinačkih politika nije samo stvar građana naše zemlje, nego jednako toliko i evropske budućnosti.
Analitički tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

vukovicsdp-1

Aleksandar Vuković otvoreno, oštro i jasno!

Aleksandar Vuković, predsjednik banjalučke Gradske organizacije SDP-a BiH i sve istaknutiji bh političar jasnih građanskih …

Powered by keepvid themefull earn money