Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Šta je starlet-novinarstvo?

Šta je starlet-novinarstvo?

Starlet-novinarstvo je termin koji su, analizom medija u BiH, zasnovali suradnici portala Ekran.ba. Budući da su nas naši čitaoci pitali za značenje termina, posebno imajući u vidu da je on u javnost plasiran preko portala Ekran.ba, odlučili smo da definiramo ovaj pojam.
Starlet-novinarstvo je izraz koji karakterizira rad škart novinara, odnosno pojedinaca koji se u novinarstvu nalaze bez elementarnog znanja i razumijevanja šta novinarstvo u raznim oblicima djelovanja treba da ponudi. Stoga starlet-novinari i novinarke, budući da nisu u stanju ponuditi kvalitet u javnom djelovanju, publicitet stiču otkrivanjem detalja privatnog života. Oni javno govore čak i o svojoj djeci, sticanju diploma i zvanja, kojima daju nepotrebni publicitet, redovni su gosti rubrika tipa “ona ponovo ljubi“ i rado predstavljaju svoje privatne želje i intimni prostor u kojem žive. Njihov način djelovanja u javnosti, činjenje privatnosti javnom stvari, njih čini dijelom starlet-novinarstva.
Sve bi to možda i bilo manje važno, da takav metod ne koriste i kada dođu u situaciju da kreiraju javno mnijenje. Tada se oni vode isključivo privatnim poznanstvima u plasiranju informacija i davanju javnog prostora pojedincima.  Odabir gostiju u emisijama, kao i prenošenje informacija u javnost nisu rezultat bilo kakvih kriterija, jedini kriteriji je – starlet novinarka ili novinar! U tom smislu starlet-novinarstvo je višestruko štetno, jer kroz medije podriva društvene vrijednosti. Zato često možemo vidjeti goste koje starlet-novinarstvo predstavlja u višestrukim funkcijama, kao i diletante koji javni prostor dobijaju isključivo zahvaljujući privatnim relacijama. Starlet-novinarstvo ne poznaje društvene vrijednosti i kriterije!
Afektiranje, prenemaganje, neukus, dezinformacije, samoreklamiranje … karakteristike su starlet-novinarstva. U osnovi, starlet-novinarstvo nema ništa sa novinarstvom, nego je jedan vid turbo-estradnog promoviranja pojedinaca koji javni prostor destruiraju u interesu političkih centara moći. Stoga i reči za nekoga da je starlet-novinarka ili novinar, znači okarakterizirati način njegovog javnog djelovanja i takav stav nema ništa sa privatnim životom dotične/og, posebno kada se ima u vidu da oni sami svoj privatni život čine javnim!

About Ekran

Check Also

Reuf Bajrović najavljuje konačni pokušaj uništenja države BiH – zanimljiv tekst prenosimo u cjelosti, bez komentara!

Sprema se konačna politička bitka za izborna pravila koja su dogovorena u Dejtonu. Hrvatska država …