Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Erdogan sve otvorenije podržava Putina!

Erdogan sve otvorenije podržava Putina!

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da ta zemlja odbacuje sve poteze koji liče na lov na vještice protiv ruskog naroda, umjetnosti, učenjaka ili umjetnika, javlja Anadolu Agency (AA). “Kao što ne bismo napustili Ukrajinu, ne prihvatamo ni prakse slične lovu na vještice protiv ruskog naroda, književnosti, studenata ili umjetnika“, rekao je Erdogan u obraćanju Klubu zastupnika vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske. Podsjetivši na to da je njemačka Minhenska filharmonija otpustila ruskog dirigenta zbog njegove podrške predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, Erdogan je rekao da takve “fašističke prakse” bacaju sjenu na ukrajinsku legitimnu borbu u pružanju otpora ruskim trupama tako što podstiču klimu mržnje i ljutnje i siju nova neprijateljstva.

Ne znamo zašto bi bilo neprihvatljivo otpustiti nekoga ko u jednoj od zapadnih, ili bilo kojih drugih zemalja, podržava Putinovu fašističku politiku? Naravno da neselektivno otpuštanje i pritisak na državljane Rusije nema smisla i predstavlja nedopustivu praksu, ali se ne smije zaboraviti ni da oni koji podržavaju Putina ne mogu istovremeno spokojno i raskošno živjeti u zemljama kojima Putin prijeti. Putin je danas nesumnjivo provoditelj fašističke politike koja je destabilizirala cijeli svijet i koja je, prije tačno trideset godina, izručila ogromnu količinu zla na BiH. Postavljamo otvoreno pitanje Erdoganu: da li bi ovako govorio i da je Rusija, naravno preko Srbije, napala BiH i krenula u pokolje kao što je krenula 1992.? Da li bi mu i tada bilo važnije “bratstvo“ sa Putinom? Prema svemu sudeći – bilo bi!

Razumljivo je da Erdogan podržava Putina, jer je i sam diktator koji ne preza upotrijebiti i najsurovija sredstva protiv onih koji mu smetaju. Stoga ne treba čuditi da diktator podržava diktatora!

Isto tako ne treba zaboraviti da je Turska među tri najveća investitora u Srbiju, dok u BiH investira samo – selame Bošnjacima! Erdogan je očigledno sve otvorenije na strani Putina i sve dalje od zapadnih NATO saveznika, za koje ima samo riječi kritike i osude. Ne pokazuje li time da je i on dio “proruskog islamskog svijeta“, odnosno jedan od vođa ovog (polu)svijeta, poput čečenskih zvaničnika. Nije li krajnje vrijeme da u BiH svi shvate da Erdogan nije prijatelj naše zemlje i da su mu, uprkos sumnjivim amanetima Alije Izetbegovića, njegovi interesi puno važniji od zaštite opstojnosti države BiH i njenih građana?

About Ekran

Check Also

Delegacija koja je odala počast vojsci RS u Bratuncu, samo je slijedila kontinuitet politike EU

Predstavnik Delegacije EU u BiH zajedno sa nekoliko diplomata zemalja EU koji borave u BiH …