Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Zašto “trojka“ nikad nije ni razmatrala donošenje legislative o samozaštiti građana u KS?!

Zašto “trojka“ nikad nije ni razmatrala donošenje legislative o samozaštiti građana u KS?!

“Trojka” je u KS imala priliku da pokaže da se bitno razlikuje od SDA i njenih satelita. Na žalost, nije ništa učinila da to dokaže građanima. Naprotiv sve su uradili da pokažu kako su “svi isti“!
Jedna od idealnih šansi za dokazivanje da politika “trojke“ nije pljačkaška politika kakvu je decenijama provodila SDA, bila je donošenje legislative o samozaštiti građana. Kriminalci svakodnevno ugrožavaju živote i imovinu građana, a to je posebno izraženo u Sarajevu. Zato je Sarajevo i bilo idealno mjesto za donošenje zakonske legislative koja bi upad/napad na imovinu izjednačila sa ugrožavanjem života i dala mogućnost građanima da se sami zaštite, kada to već nije u stanju učini policija. Umjesto toga, “trojka“ je ostavila da sve bude kako jeste! Zašto nisu iskoristili ovakvu priliku?
Odgovor je vrlo jednostavan i relativno poznat Sarajlijama. Istaknuti članovi “trojke“, a posebno čuveni Elmedin Dino Konaković u bliskim su vezama sa kriminalcima. Stoga su skloniji tome da zaštite kriminalce od građana, nego građane od kriminalaca. Aljoša Čampara, federalnim ministar unutarnjih poslova i jedan od istaknutih članova “trojke“, takođe nije učinio ništa da na razini Federacije građanima omogući samozaštiti. Umjesto zaštite građana, “trojka“ se opredijelila za zaštitu kriminalaca, jer sadašnje zakonodavstvo praktično brani kriminalca od građanina koji bi se štitio od upada u vlastiti posjed. “Trojka“ je i time pokazala da se ne razlikuje od SDA, a kada izađu na vidjelo sve pojedinosti oko rekonstrukcije tramvajske pruge …

About Ekran

Check Also

Režim “trojke” je rigidniji od režima SDA!

Danas u Sarajevu, pod režimom “trojke”, ima mnogo manje tolerancije nego je bilo u vrijeme …