Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Idealna kućna apoteka – dobro opskrbljena i redovno održavana!

Idealna kućna apoteka – dobro opskrbljena i redovno održavana!

Osnovna oprema ormarića za lijekove uključuje sve što je potrebno za početno liječenje malih i velikih rana. Za manje povrede kao što su posjekotine i ogrebotine često su dovoljni flasteri. U dm-u, dostupni su u svim varijantama, na primjer, kao flasteri u spreju ili šarenih boja za djecu. Za zaštitu većih rana od kontaminacije koriste se flasteri većih površina ili samoljepljivi zavoji za rane. Ako flasteri više nisu dovoljni, potrebni su zavoji. To znači: sterilne obloge, zavoji od gaze, elastični fiksacijski zavoji. Trokutasta marama također spada u svaku kutiju prve pomoći. U naprednim kućnim apotekama također ćete pronaći praktične trakice za rane, blister flastere protiv žuljeva ili kinezio trake.

Savjet: Budući da je u hitnim slučajevima svaka sekunda bitna, preporučujemo da u ormariću s lijekovima držite i popis brojeva hitnih službi, informacija o korištenju lijekova i vodić prve pomoći.

Safety first!

Kada je riječ o liječenju rana, higijena igra važnu ulogu. Stoga, uvijek prvo operite ruke i temeljito ih dezinficirajte. Sredstvo za dezinfekciju ruku trebalo bi se naći u svakoj kućnoj apoteci, a idealne su i rukavice za jednokratnu upotrebu. Prije početka previjanja upotrijebite sprej za dezinfekciju rana kako bi se očistile i dezinficirale manje rane. Kada koristite zavojne makaze i pincete, koje su također obavezna oprema svake dobre kućne apoteke, važno je osigurati da su propisno očišćeni i dezinficirani. I kada smo već kod prevencije, krema za sunčanje i proizvodi protiv insekata također su na pravom mjestu u kućnoj apoteci.

Sve za zdravlje

Ako želite složiti idealnu kućnu apoteku, ne pakujte samo zavoje i nužne lijekove, već i razne pomagače koji služe našem zdravlju. Čim se pojave simptomi prehlade, ali i nakon fizičkog napora, tokom stresa ili kada je naš imunološki sistem posebno narušen, našem tijelu je potrebna podrška. Tu mu možemo pomoći raznim dodacima prehrani koji sadrže minerale i vitamine. Vitamin C i cink, na primjer, podržavaju imunološki sistem i stoga su vjerni saputnici tokom hladne sezone. Magnezij je također potreban svakom domaćinstvu, posebno sportašima.

Šta učiniti kada ste prehlađeni?

U slučaju blagih simptoma prehlade kao što su kašalj i promuklost, važno je jačati imunološki sistem, na primjer, šumećim tabletama vitamina C i drugim dodacima prehrani, te se tome suprotstaviti „prvom pomoći“ kao što su sirup protiv kašlja, pastile i sprej za nos. Također je važno imati i toplomjer! Jer, ako iznenada dobijete visoku temperaturu (ili se simptomi ne poboljšaju nakon nekoliko dana ili je vaše opće stanje loše), morate posjetiti doktora.

Za kraj, jedan savjet: Kućnu apoteku treba redovno provjeravati i čuvati na suhom i hladnom mjestu koje nije dostupno djeci.

Izvor: dm

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …