Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Portal Ekran.ba otkriva zašto Sanjin Kodrić podržava Ugu Vlaisavljevića!

Portal Ekran.ba otkriva zašto Sanjin Kodrić podržava Ugu Vlaisavljevića!

Prije trinaest godina na portalu Žurnal Emir Suljagić je napisao sjajan tekst pod naslovom “Muslimani Sanje Vlaisavljević”! U njemu je potpuno razotkrio propagandu kojom se želi minimizirati zločin i žrtva učiniti trajnom i vječitom žrtvom. Odgovarajući na tekst koji je Čovićeva i Dodikova bestidna zvučnica objavila u Avazu (!!!), Emir Suljagić između ostalog piše:  “Ali, u tome je zapravo stvar: muslimani Sanje Vlaisavljević su narod kakav treba i Miloradu Dodiku i Fahrudinu Radončiću i Mustafi Ceriću, narod glup, neobrazovan i nedotupavan, narod koji iz najveće pojedinačne katastrofe u svojoj historiji ne nauči ništa. I zato ona danas, sa stranica Avaza meni, nama, mojoj desetkovanoj familiji drži moralke o tome kako smo zapravo zaslužili ono što nam se dogodilo. I jesmo ako nam ona može držati lekcije”, napisao je Suljagić.
Mada nije bio fokusiran na to, Suljagić je tada naznačio i šta će se desiti ako ti i tako projektovani “muslimani” dođu u poziciju da obavljaju društveno odgovorne funkcije. U prenesenom značenju može se reći da je najavio šta će se desiti ako Sanjin Kodrić postane, između ostalog, predsjednik BZK Preporod! I desilo se!
Kada je Kodrić preuzimao vodstvo Preporoda od profesora Senadina Lavića, ova je nacionalna institucija još uvijek imala važnost kulturne institucije. Par godina nakon što je Kodrić počeo njome upravljati, ona mnogo više liči na neki medžlis u okolini Busovače, nego na kulturnu instituciju i instituciju znanja. Nije li upravo to cilj onih koje spominje Emir Suljagić u svom tekstu? Kodrić se pokazao veoma efikasnim djelatnikom u službi prevođenja Bošnjaka iz statusa naroda u status vjerske skupine. Podržavajući ideologa politika koje su odgovorne za najveće zločine počinjene na ovim prostorima, Kodrić je pokazao da je Suljagić dobro markirao ono što takve politike žele – žrtvu učiniti trajnom žrtvom i usmjeriti je na to da ona sama pristane i podržava takav svoj status.
Stoga nije slučajno to što predsjednik BZK Preporod podržava Ugu Vlaisavljevića. Baš kao što se čine potpuno vjerodostojnim informacije koje upućuju na to da svoju podršku ovom ideologu zla Kodrić daje po naputku Mustafe Cerića, što u krajnjoj instanci nije ni bitno, ali je znakovito da se pojavljuje kao informacija (nepotvrđena!). Sanjin Kodrić je upravo primjer kako neko ko je žrtva zločina u konačnici, u klasičnom scenariju “Štokholmskog sindroma”, podržava ideologa politike koja je dovela do zločina nad njegovom obitelji. Činjenica da su Sanja i Ugo Vlaisavljević od promotora Milorada Dodika u Sarajevu i relativizatora zločinačke ideologije Radovana Karađića, danas dio ideološkog korpusa kao UZP presuđene HZHB u organizaciji Dragana Čovića, govori sve o tome kojoj oni ideologiji pripadaju. Može li biti dileme vezane za Kodrićevu podršku?!
Podrška koju je on dao Vlaisavljeviću nije slučajna i nije “omaška”, nego rezultat djelovanja upravo ideologija o kojima govori i Suljagić. To je rezultat nastojanja da se sve što je destruktivno i antidržavno u BiH, relativizira i uz pomoć ostvarivanja materijalne dobiti koja se daje žrtvama, učini nevažnim. Sve dok ne budu stečeni uvjeti da se ponovo u potpunosti afirmiraju zločinačke ideologije. U toj i takvoj projekciji, Kodrić i njegova sestra Lejla Kodrić-Zaimović, profesori Filozofskog fakulteta, se čine idealnim akterima.
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

izbori-bih-glasanje-izborni-zakon

Danas šutimo o izborima!

Dan je predizborne šutnje – danas šutimo o izborima! Nije li smiješno?!

Powered by keepvid themefull earn money