Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Ekološko pakovanje dječije užine

Ekološko pakovanje dječije užine

U duhu održivog razvoja zapravo bi bilo u potpunosti se odreći pakovanja. To možda i nije problem kada je u pitanju jabuka ili banana – teže postaje s borovnicama ili sendvičem. Bobičasto voće, grožđice, kukuruzni vafli, i namazani hljeb najbolje je ponijeti u kutijici za obroke. Prednost: Može se koristiti više puta.

I one u jednom trenutku završe na otpadu pa na taj način doprinose rastu svjetskog otpada. U idealnom slučaju, kutije je moguće reciklirati. Neophodno je voditi računa o kutijama koje su od plastike: Iste ne bi trebale sadržavati bisfenol A (BPA). Ova hemikalija ima slično djelovanje poput ženskog hormona estrogena i djeluje kao uzročnik mnogih bolesti.

Koje pakovanje je najbolje?

Sendviče i peciva pakujte u papir za pečenje. U idealnom slučaju, isti nije hemijski obrađen.

Papirne vrećice za sendvič, s druge strane, nisu najprihvatljivija alternativa, s obzirom da nisu pogodne za prenošenje masnih proizvoda.

Aluminijska folija: Kontroverzni materijal

Kod aluminijske folije situacije je posebna: S jedne strane hranu učinkovito štiti od kvarenja i gubitka svježine.

Ekološki gledano, veoma je problematična. Dobijanje i proizvodnja aluminija jako zagađuje okoliš. Potrebno je utrošiti četiri puta više energije u proizvodnju aluminija – za razliku od papira.

Ako se ne želite odreći aluminijske folije, posegnite za alternativama koje se daju reciklirati.

Savjeti za obroke kod kuće

Na čemu je najbolje servirati obroke kod kuće? Porculanski ili keramički tanjiri bili bi najzdraviji i najodrživiji, ali nijedan od njih nije prikladan za djecu.

Kao alternativa nudi se dječije suđe izrađeno od bambusa, od visokokvalitetne plastike ili prirodnih materijala koji su oslobođeni od BPA-a i PVC-a.

Izvor: dm

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …