Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Slika stanja u stranci: Imamović napustio, a Kodrić ostao u SDA!

Slika stanja u stranci: Imamović napustio, a Kodrić ostao u SDA!

Poznati reditelj Ahmed Imamović nije više član SDA. Njegovo učlanjenje lično je ispratio predsjednik stranke Bakir Izetbegović, a mediji pod kontrolom SDA ovo su predstavile kao znak moći i otvorenosti stranke, koja očito privlači i ugledne umjetnike. Skoro dvije godine nakon toga, danas je Imamović zatražio ispis iz stranke. “U ovim suštinskim i neizvjesnim vremenima u kojim živimo potrebno je, više nego ikada prije, da budemo vođeni s razumom, mudrošću, iskrenošću, dobrotom, moralom i poštenjem. Da manje mislimo na “ja”, a više na drugoga, da svojim postupcima nikome ne naškodimo, da imamo višak obzirnosti i poštovanja, a manjak zaokupljenosti samim sobom i željom za moći i novcem. Ukoliko se čvrsto ne krećemo ispravnim putem, onda dolazimo do problema čije posljedice tek slijede.

Dakle, svojevoljno izlazim iz članstva SDA, jer ova stranka bez obzira na to što je najbrojnija i ima najjaču infrastrukturu, te u tom smislu ima najveći potencijal, ali nažalost nasuprot tome u svom osnovnom smjeru djelovanja propustila je i nastavlja propuštati da postane bolja i odgovornija. Molim vas da mi Ispisnicu dostavite putem pošte, ili putem elektronske pošte“ – naveo je Imamović u svom pismu kojim je zvanično napustio SDA.

Moralne razloge, međutim, u SDA očigledno ne uvažavaju svi. Tako član Predsjedništva ove stranke i čelni čovjek BZK Preporod Sanjin Kodrić nema probleme i “crne misli“ kakve ima Imamović. On je, podržavajući najistaknutijeg Čovićevog zvučnika Ugu Vlaisavljevića, time otvoreno podržavajući i politike koje on zastupa, ostao u SDA i nastavio da širi demagogiju o “Bošnjacima, zajedništvu i jedinstvu“, iza toga sakrivajući materijalne razloge zbog kojih slijedi naputke prohrvatskog, a bošnjačkog “hercegovačkog lobija“ i podržava promotore antidržavnih politika. Ni u SDA, očigledno, nemaju problema sa tim, budući da još uvijek nije izbačen iz Predsjedništva stranke.

SDA se očigledno našla na jednoj raskrsnici na kojoj je postala tijesna i nedostojna Ahmeda Imamovića, ali sasvim komotna i gostoprimljujuća za jednog Sanjina Kodrića. Jasnije rečeno, postala je tijesna za one koji u državi vide jedinu mogućnost opstanka svih građana pojedinačno, a široka i komotna za one koji čak ni iz vlastite tragedije nisu uspjeli shvatiti da postoje vrijednije stvari od materijalnog probitka. Zato Imamović nije imao problem da napusti SDA, kao što nije imao problem ni reči Benjamini Karić šta misli o njenim zakulisnim radnjama, a Kodrić očigledno nema problem da nekretnine i građevinske papire (između ostalih “probitačnih“ stvari) u Neumu zamijeni za pokornost politikama koje su ga učinile stradalnikom. Materijalni probitak, po svemu sudeći, ovdje puno više vrijedi od dostojanstva i moralne supstancijalnosti!

Mada u SDA očigledno misle da to nije tako, moral nije relativna kategorija. Zato će, sasvim sigurno, izlazak Imamovića i ostanak Kodrića i za ovu stranku imati ozbiljne posljedice. Vječiti su oni razlozi koje je naveo Imamović, ma koliko ih pojedinci pripisivali njegovoj nestalnosti, oni nemaju nikakve veze sa njim osobno, izuzev što ih, očigledno slijedi. Na drugoj strani, ti razlozi i moralne kategorije, za Kodrića i takve kao on ne znače ništa – zato on ostaje u SDA, a Imamović je napušta! Nastavak slijedi, bez obzira koliko neki mislili da nastavka nema i da je sve u njihovim rukama …

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …