Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Biljni čaj za dodatnu dozu blagostanja

Biljni čaj za dodatnu dozu blagostanja

Svjež ili sušen: snaga prirode u čaju

Baš kao i voćni čaj, biljni čaj jedan je od aromatičnih napitaka i samo se kolokvijalno naziva čajem. Za razliku od pravog čaja koji sadrži kofein – poput crnog ili zelenog čaja – biljni čaj nema stimulirajući učinak te je stoga posebno pogodan za večernje uživanje.

Najpoznatiji biljni čajevi uključuju čaj od kamilice, paprene metvice, kadulje, cvijeta lipe ili komorača. Ovisno o sorti, za pripremu se koriste svježi ili osušeni dijelovi biljke poput cvijeća, lišća ili dijelova plodova, kao i korijenje, kora i drveni dijelovi ili sjemenke.

Biljke za biljne čajeve sada se uglavnom uzgajaju na malim površinama i skupljaju u divljini. Klima, tlo i vrijeme stoga odlučujuće utječu na kvalitetu biljaka. Vrijeme berbe također je od velike važnosti.

Većina klasičnih biljaka čaja sakuplja se neposredno prije cvatnje – to jeste u proljeće. Ovaj aspekt ograničava vrijeme berbe u većoj ili manjoj mjeri i time daje biljnom čaju još veću ekskluzivnost. Osim toga, berbu treba obaviti u kasnim jutarnjim satima na suh dan – tada je posljednja kiša nestala, rosa se osušila i biljke su u punoj snazi.

Dobro je znati: Ovako možete pripremiti savršenu šoljicu biljnog čaja

Za pripremu biljnog čaja dijelovi biljke prelijevaju se svježom, kipućom vodom. Vrijedni sastojci poput vitamina, minerala i eteričnih ulja odgovorni za poseban okus prenose se u vodu.

Temperatura vode od 100 °C  nije samo osobno važna za otapanje sastojaka, već također ubija klice i prirodne mikroorganizme koji se usprkos najvećoj brizi još uvijek mogu sakriti u mješavini čaja.

Nakon infuzije, ostavite čaj da se natapa između pet i deset minuta dok je prekriven malim tanjirom tako da eterična ulja ne mogu ispariti. Ako se zbog pare na donjoj strani tanjira stvorila kap, ulijte je nazad u čaj jer se na taj način ne gube vrijedna eterična ulja.

Savjet: Biljni čaj uvijek treba svježe pripremiti i popiti odmah nakon kuhanja.

Za sve postoji biljka

Svako ko se ikada bavio biljnom medicinom zna da je znanje o ljekovitim biljkama, njihovom djelovanju i primjeni vrlo opsežno. Ta raznolikost ispunjava čitave knjige i teško je izraziti u nekoliko rečenica.

Jedno je međutim sigurno: priroda nam daje obilje prekrasnih biljaka, koje kao mješavina biljnih čajeva mogu imati blagotvorno, blago stimulirajuće, smirujuće ili aktivirajuće djelovanje na naše tijelo. Ta djelovanja možemo upotrijebiti za sebe i pažljivo ih primijeniti.

Poznavanje različitih biljaka i njihove upotrebe važan je aspekt i zahtijeva puno takta. S jedne strane, biljni čajevi mogu se piti kao preventivna mjera protiv nelagode, za smirenje ili detoksikaciju. S druge strane, mogu se uzeti i za ublažavanje simptoma kao što su simptomi menopauze, grlobolja, bol u stomaku itd.

U posebnim slučajevima, kaže se da biljke imaju i blago ljekovito djelovanje – jer osim biljnih čajeva za svaki dan postoje i ljekoviti čajevi koji potpadaju pod Zakon o lijekovima, prema tome su označeni i dostupni su samo u apotekama. Ima smisla tražiti savjet stručnjaka, farmaceuta ili doktora, posebno ako imate pritužbi.

Svestrana dobrobit: pozitivno djelovanje najpopularnijih biljnih čajeva

Čaj od komorača, na primjer, poznat je po izvrsnom djelovanju na gastrointestinalne probleme. Čaj od koprive ima diuretsko djelovanje i idealan je za detoksikaciju. Čaj od vrkute idealan je ženski čaj. Može pomoći kod ublažavanja svih ženskih  tegoba – od puberteta do starosti.

Čaj od cvjetova lipe izaziva znojenje, iskašljavanje i umiruje, pa je stoga izvrsna podrška kod prehlada i nemira. Čaj od matičnjaka također vam može pomoći da se opustite i suzbijete nesanicu.

Kad je ljeti jako vruće, čaj od paprene metvice je olakšanje. Osvježava, a djeluje i antispazmodično i potiče protok žuči. Ovi pozitivni efekti uglavnom se pripisuju eteričnom ulju i lišću.

Čaj od cvjetova od kamilice jedan je od najpoznatijih biljnih čajeva. Bilo da se radi o bolovima u stomaku, upali desni ili grlobolji. Za ispiranje, grgljanje ili kao čaj za piće – kamilica je svestrana i podržava tijelo u regeneraciji. U ormaru biste trebali imati na zalihi i čaj od kadulje. Posebno se koristi za probleme u usnoj šupljini, grlu ili za želučane i crijevne probleme.

Napomena: čaj od kadulje se ne smije piti tokom trudnoće i dojenja.

Biljni čaj može biti dobar samo koliko i bilje koje se za njega koristi.

Stoga pri kupovini biljnih čajeva obratite posebnu pažnju na kvalitet – uostalom, želite učiniti i nešto dobro za svoje tijelo, a dovoljno je samo najbolje. Imajući to na umu, nadamo se da ćete uživati u potrazi, pronalaženju, pripremi i u uživanju u vašim omiljenim biljnim čajevima.

Izvor dm

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …