Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Top-lista ekranista za 2022. godinu!

Top-lista ekranista za 2022. godinu!

Dragi čitatelji, kao i svake godine portal Ekran.ba donosi svoju top-listu događaja i osoba za proteklih 12 mjeseci. Kao i uvijek, ova lista predstavlja neku vrstu sumiranja pisanja portala Ekran.ba i nema pretenziju neke “objektivnosti“, nego jeste subjektivno viđenje suradnika portala Ekran.ba kroz prizmu aktera i događanja. Kao takav presjek vremena, lista ima neki značaj, posebno ukoliko smatrate da portal Ekran.ba ima značaj. Zato, evo liste!
LIČNOST GODINE: Djeda Mraz
Nedostajao je više nego ikad i bilo ga je manje nego ikad! U njegovom iščekivanju za narednu godinu i maloumnosti društvene stvarnosti u BiH, Djeda Mraz je jedina istinska ličnost godine!
PODVALA GODINE: Christian Schmidt
Schmidt je pokazao da sve što su “čitači misli“ koji su predvidjeli njegove poteze rekli, bilo je istinito! Schmidt je došao sa zadatkom da obesmisli postojanje OHR i da u Federaciji BiH nametne takve odnose koji su po mnogo čemu usporedivi sa aparthejdom. Doduše, ono što je on nametnuo, manje je loše od onoga što je SDA organizirala u Vogošći, ali u osnovi i jedno i drugo se temelji na uništavanju BiH! Priglupi bh političari su potrčali na rukoljub Schmidtu, nakon što je postavljen za visokog predstavnika, od kojih jedan dio ovog njemačkog demokršćanina smatra najvažnijim elementom svog političkog rezultata. Takvi su se okupili u “osmorku“ i svakodnevno ponavljaju samo jedno – Schmidt će intervenirati! U osnovi, sa Schmidtom je BiH na putu da prestane biti država i postane samo (privremena) zajednica naroda, a građani BiH da postanu osobe bez državljanstva.
GLUPAN GODINE: Edin Forto
U oštroj konkurenciji, premijer KS je uspio odbraniti prošlogodišnju titulu!
CIRKUSANT GODINE: Damir Marjanović
I Marjanović je uspio ono što mnogima nije – odbraniti prošlogodišnju titulu! I to vrlo ubjedljivo. Toliko besramnosti u njegovim cirkuskim predstavama i odsustva svakog morala, ali i potrebe da se ističe “ja sam naučnik“, nije pokazao čak ni Enver Kazaz. Slika Marjanovića, prevaranta umivenog lica, iz Dodikovog vinskog podruma, njegovo cirkusko ponašanje lika koji se, tobože, zgražava svakog tvrdog nacionalnog manifestiranja, a onda zauzimanje mjesta u nacionalnom domu i služenje okorjelim nacionalistima tipa Dodika i Čovića, može samo provincijski cirkuski šarlatan, kakav je Marjanović S punim pravom odbranjena prošlogodišnja titula!
BALEGAR(KA) GODINE: Sanja Vlaisavljević
Toliko govora mržnje, sa posebnom pažnjom usmjerenom na Sarajevo, niko nije iskazao ove godine. Sanja Vlaisavljević ima razloga za to. Ova uličarka možda može u Čovićevim redovima da slovi kao neka “kolumnistica“, možda može Gudeljevićki biti savjetnica i u Širokom Brijegu “profesorica“, ali je u Sarajevu ona bila i ostala ono što jeste. Sarajevo je zna i zato mrzi Sarajevo i sve ono što sa Sarajevom ide. Zato je jedna od najjačih zvučnica antibosanske politike i svirepa mrziteljica građanskih političkih orijentacija. Pljuvati po svemu i svakome ko BiH može predstaviti modernom zemljom, njena je zadaća.
Vrhunac njene balegarske gluposti bio je kada je proglasila “pobjedom“ to što je njen mužjak Ugo Vlaisavljević, uz pomoć instrumenata “srpskog sveta“ u Sarajevu, mimo svih zakonskih propisa, ostavljen na poslu, uprkos izjašnjavanju više od 100 njegovih kolega, kao i studenata kojima je predavao, da ga ne žele i da smatraju da ne treba da bude tu gdje jeste. Za Vlaisavljeviće važi ono: čega se pametan stidi, oni se time ponose. Tako je bilo i u slučaju nakon kojeg su sarajevski šereti Sanju Vlaisavljević anegdotski nazvali “Svinjetinom“, kada je Vlaisavljević praktično rekla da Sarajevo nije multikulturni grad, jer nema u prodaji svinjetine u obimu koji nju zadovoljava. Mislila je, valjda, da svi u Sarajevu trebaju jesti svinjetinu, kako bi ponuda bila dovoljna, što bi kriterije maloumne Čovićeve zvučnice zadovoljilo da Sarajevo bude “multikulturan grad“. Tako je svinjetina postala kriteriji multikulturalnosti, a zagovornicu svinjetine kao kriterija multikulturalnosti nisu mogle spasiti čak ni njene sljedbenice poput besramne Emele Burdžović. Ali, to je već daleka prošlost, koja dobro oslikava sadašnjost!
Ovogodišnjim baleganjem Sanja Vlaisavljević je pokazala da se samo “ostavljene djevojke, narkomani i bludnice“ uzdaju u nju. Ujedno, ona je pokazala da samo neko ko je istinski intelektualni pobačaj može u bilo kojem smislu podržavati njena baleganja. Potreban je visoki stupanj maloumnosti da bi se Vlaisavljević moglo ozbiljno shvatati i podržavati, ona je to dokazala sama sobom!
AKADEMIK GODINE: Nerzuk Ćurak
Takvu neznalicu nema niti jedna jedina akademija na svijetu! Od ove godine ima je (ga) samo ANU BiH! Autor najglupljeg naslova knjige (Filozofija zagrljaja) i ekspert za opća pitanja i odgovore koje svi znaju i nikome ne trebaju, postao je članom ANU BiH. Ima tamo raznog intelektualnog otpada, ali Ćurak je nadmašio sve. Zato zaslužuje titulu “akademik godine“.
LUBENICA GODINE: Nermin Nikšić
Jedina osoba koja obnaša neku značajnu funkciju, a koja Envera Kazaza i Žarka Papića smatra intelektualcima, zaslužuje da ponese prestižnu titulu “lubenica godine“! Da, to je Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH, jedan i jedinstven. Nakon što je doslovno devastiran na izborima, jer mu strane ambasade nisu mogle pomoći u njegovoj izbornoj jedinici, Nikšić se stavio u funkciju podrške dovršavanja velikonacionalističkih projekata etničke podjele BiH. Priglupa objašnjenja koja je Nikšić davao pritom, samo su upućivala da ga vjerovatno savjetuje dvojac onih koji ni sami sebe ne mogu savjetovati. Posljednja Lubenicina priča o tome kako je nebitno da li je vlasništvo grunta na državi BiH ili entitetima, ne samo da pokazuje da je Nikšić spreman izdati državu, nego da to radi na tako glup način da zaslužuje titulu “lubenica godine“!
SRAMOTA GODINE: Benjamina Karić
Gradonačelnica Sarajeva je jedina uspjela što niko nije! Uspjela je da od ličnosti godine, postane sramota godine! I zaista, Sarajevo nema veće sramote od Benjamine Karić.
Poluinteligentnim pričama o posjetama svjetskih destinacija pod plaštom “gradonačelničke funkcije“ i plaćanjem budžetskim novcem, Benjamina Karić pokušava da se predstavi kao neko ko radi u interesu Sarajeva. U stvarnosti, ona radi jedino u svom osobnom interesu. Više je Karić dala novca za obnovu tekije u Pruscu, nego za sve znanstvene događaje koji su mogli promovirati Sarajevo. Obilazila je Karić Pariz, Monako, Jerusalem … veliki broj atraktivnih destinacija, a cilj tih obilazaka bile su očigledno samo njene turističke posjete znamenitim mjestima, naravno plaćene budžetskim novcem. Šta Sarajevo ima od tih posjeta? Do danas ništa!
Međutim, Sarajevo je moglo imati mnogo od toga da je Karić ovaj novac usmjerila u promociju glavnog grada BiH kao evropske destinacije kulture i znanja. Čak je to ova besprizorna gradonačelnica i najavljivala, dok joj iz NiP nisu sugerirali da to ne treba da radi. Od tada se okrenula turistički putovanjima.
Benjamina Karić je na mjesto gradonačelnice došla tako što je prevaren Bogić Bogićević, istinska legenda grada. U tome  jeste sažeta sva istina o najvećoj sramoti Sarajeva. Bogićević je izigran, da bi Karić došla. Do danas, naravno, izuzev praznih priča, Karić ništa nije uradila. Čak se ne zna ni gdje će biti postavljen spomenik Kralju Tvrtku, čiju gradnju je obezbijedilo prethodno Gradsko vijeće i Abdulah Skaka. Karić nije u stanju provesti čak ni to što su njeni prethodnici uradili. Benjamina Karić je trgovala čak i Šestoaprilskom nagradom, a da završi trgovinu spriječena je samo time što su informacije o njenoj besramnoj raboti isplivale u javnost. Nema sumnje, u narednoj godini će Benjamina Karić biti jedna od vedeta za novu Top-listu ekranista, a toliko je talentirana da će to možda postići i u više disciplina.
ENVER KAZAZ GODINE. Enver Kazaz
Enver Kazaz je jedinstvena pojava gluposti u bh javnom prostoru. Zato zaslužuje posebnu kategoriju, utemeljenu na njemu samom. Ove godine je uspio u samo deset dana da kaže kako Dodik više nije radikalan i kako je radikalan u toj mjeri da koristi srpski nacionalizam da bi ostvario osobne interese i zadovoljio ruske ciljeve. Za samo deset dana uspjeti samog sebe demantirati, a uz to se još predstavljati “analitičarem“, “intelektualcem“ i ko zna čime još sve ne, može samo on – jedinstveni, neponovljivi antiintelektualac i štakor javnog prostora Enver Kazaz.
POTEZ GODINE: DFova politika
Zahvaljujući okupljanju jednog broja intelektualaca u svoje redove, ali i maloumnoj politici “osmorke“, DF je uspio da se postavi kao jedina građanska stranka na bh političkoj sceni. Time što su SDP i NS pristali da budu dio “bošnjačkog kontingenta“, DF je iskočio iz “bošnjačke politike“ i odjednom postao jedina građanska opcija na bh političkoj sceni. Vrlo je vjerovatno da će ovakva politika, ali i maloumnost u SDP i NS doprinijeti u skorijoj budućnosti još boljim rezultatima stranke Željka Komšića.
IZDAJA GODINE U NAJAVI: “osmorka“
Još je prerano govoriti da li se zaista radi o klasičnoj izdaji, ali je sasvim sigurno da se radi o grandioznom neznanju, pohlepi i maloumnosti. Širi komentari će svakako doći već u prvom kvartalu dolazeće godine!
GUBITNIK GODINE: Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović je jedinstven političar u BiH. On je od izborne pobjede uspio da napravi izborni debakl! Panislamistička ideologija, prevare, bešćutnost, arogancija, nedostatak intelekta doveli su do toga da sa Izetbegovićem i SDA niko ne želi da koalira. Uprkos tome što je SDA osvojila najviše glasova na izborima, ona je postala izborni gubitnik, jer niko nije želio ući u koaliciju sa ovom strankom. Naredna godina će pokazati šta će se dešavati sa SDA i da li će se najveća bošnjačka stranka uspjeti oporaviti od političkog, ne izbornog, debakla koji je doživjela.
DOGAĐAJ GODINE: SBB propala na izborima!
Nema sumnje da je ono najbolje što se desilo na proteklim izborima bila propast SBB! Srpska, a bošnjačka stranka je gotovo u potpunosti izgubila povjerenje građana. U nju neke nade polažu još samo pregaoci “srpskog sveta“, koji se nadaju da Radončićeva srpska politička organizacija možda  može da se vrati u igru. Bez SBB politička scena u BiH, koliko god bila zagađena, manje je prljava!
ŠARENA LAŽA GODINE: dobijanje kandidatskog statusa za EU
Kandidatski status za članstvo u EU u BiH su razni Sattleri predstavili kao veliki uspjeh. Činjenica je da taj status, u stvarnosti, ne znači ništa i da je za BiH bolje da ostane izvan EU. NATO integracije su ono što naša zemlja treba, a razvoj suradnje sa zemljama regiona za BiH je mnogo važniji od EU integracija, koje u konačnom mogu samo doprinijeti siromaštvu građana naše države. Zato je kandidatski status za članstvo u EU ne samo prevara, jer ništa ne znači i sam po sebi ne donosi mnogo, izuzev što nameće nepovoljne uvjete za ionako lošu privredu, nego je i način da BiH izgubi i ono malo suvereniteta koji ima, zauzvrat ne dobijajući ništa! Naravno, ovo važi samo s obzirom na trenutačno stanje u EU i sve dominantniju desnu orijentaciju Unije.
Ostanite sa nama i pratite nas i narednih godina! Iduće godine slavimo jubilej deset godina postojanja portala Ekran.ba!
Sretnu, uspješnu, veselu i punu zdravlja 2023.
želi Vam
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Delegacija koja je odala počast vojsci RS u Bratuncu, samo je slijedila kontinuitet politike EU

Predstavnik Delegacije EU u BiH zajedno sa nekoliko diplomata zemalja EU koji borave u BiH …