Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Najveća laž: turisti u Sarajevu!

Najveća laž: turisti u Sarajevu!

Građani BiH su prosto zasuti informacijama o velikom broju turista u Sarajevu. Za Novu godinu, pričali su paraobavještajni mediji, nije bilo soba u hotelima, toliko je nahrlilo turista u Sarajevo! Istraživački tim portala Ekran.ba, međutim, utvrdio je da svi kapacitetu hotelskog smještaja u Sarajevu nisu bili puni! Doduše, hoteli Evropa, Inn i najveći sarajevski hoteli, nisu imali sobu za novogodišnju noć, ali već 1. 1. bilo je moguće najnormalnije iznajmiti sobu i u ovim hotelima.
Ista ova, glupa priča, priča se i za vrijeme SFF. Te nahrlili turisti, puni hoteli, restorani zakupljeni … Laž do laži!
Istina je da su ti “turisti” o kojima se priča, u stvari bh dijaspora, koja iznajmi i smještaj za vrijeme dok boravi u Sarajevu i kod rodbine. Uostalom, svaki objektivan promatrač mogao je vidjeti da su jedini turisti koji dolaze u Sarajevo oni koji su građani Srbije, rijetko i Hrvatske, a još rjeđe neke zemlje EU. Oni kada i borave u Sarajevu, obično su na proputovanju. Turisti iz arapskih zemalja dolaze u vrijeme ljetnih odmora, ali od njih nema velike koristi, budući da oni ne troše puno i, uglavnom, sve donose sa sobom, a čak i smještaj koji koriste je u vlasništvu njihovih zemljaka. Za vrijeme SFF ovih turista nema!
Čemu priča o turistima u Sarajevu? Odgovor je vrlo jednostavan. Treba opravdati milionske iznose koje Vlada KS daje za “razvoj turizma”. Samo za rekonstrukciju skijaških staza, onih na kojima snijega nema ni ove, a vrlo vjerovatno ni narednih godina, Vlada KS je ove godine utrošila preko 600 000 KM. Za proslavu Nove godine je dato preko 500 000 KM, a za SFF niko ne smije ni da pita koliko košta. Zato je potrebno pričati priču o nepostojećim turistima! Ti nepostojeći turisti i postojeća dijaspora, opravdanje su za milionske budžetske troškove, koji se slijevaju u privatne džepove, podobnih “investitora”! Turista nema, ali turizma ima, poručuju Forto, Magoda i ostali prevaranti. Zato se Sarajlije ne trebaju čuditi i pitati gdje su ti “turisti” koji su pohrlili u Sarajevo. Ti turisti su dijaspora i građani Srbije, drugih skoro da i nema, ako se izuzmu turisti iz arapskih zemalja u vrijeme ljetnih odmora.
A kako bi i moglo biti turista? Samo neko ko nema veze sa bilo čim, ili ko je veoma ograničen u svojim shvatanjima, mogao je pomisliti da će neki turisti iz, primjera radi, Njemačke, pohrliti na koncert Dubioze kolektiv, ako se taj performens uopće može nazvati koncertom. Neće to učiniti čak ni Srbijanci! U Sarajevo mogu doći samo oni koji žele jeftino da jedu i to je cijela “turistička ponuda” Sarajeva. Simpoziji, konferencije, svjetski koncerti i značajni kjulturni događaji, dešavanja koja stvaraju turističko ozračje, odavno su ukinuti od strane Konakovića, Forte, Nikšića i hordi koje oni predvode. Zato Sarajevo nema šta da ponudi.
Zato i Benjamina Karić zvuči kao bijedna lažljivica kada priča o tome da Sarajevo može u nečemu biti partner Parizu, Kanu, Jeruzalemu i drugim svjetskim destinacijama koje je ona obilazila budžetskim novcem. Do danas nismo vidjeli nikakav benefit od tih njenih putovanja, ali je zato novac koji je mogao biti efikasno utrošen za promociju grada, završio u njenim besmislenim obilascima svjetskih destinacija. Turisti u Sarajevu su najveća, ali ne i jedina laž sarajevske vlasti. Oni su prije slika stanja, nego tek obična laž. Odnosno, laž je postala stanje sarajevske vlasti.
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Bećirović otkrio ono što svi znamo – hvala na nepotrebnom “otkriću”!

“Argumentima sam ukazao važnost da BiH što prije postane članica NATO-a i Evropske unije. Moji …