Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Pogrešna politika SAD – pacifizacija Srbije!

Pogrešna politika SAD – pacifizacija Srbije!

Na žalost Analitički tim Ekran.ba je ponovo bio u pravu! Politika SAD je drastično promijenjena na Balkanu i ide u pravcu podrške Srbiji da postane gospodar regiona. Cilj je, prema svemu sudeći, “pacifizirati” Srbiju i izvući je iz zagrljaja Rusije. Ovakva politika temelji se na potpuno pogrešnim pretpostavkama da je u politici sve moguće postići, ukoliko se upotrijebe prava sredstva! Ove pretpostavke polaze od potpuno pogrešnih procjena da u Srbiji postoji kakva-takva pragmatična politika, koja se može ojačati davanjem većeg uticaja u regionu!
U osnovi, politika SAD ne shvata da Srbiju vodi SPC i da je cijela politika Srbije, još od vremena Đinđića, potpuno pod kontrolom SPC, koja za cilj ima stvaranje “pravoslavnog sveta” kao jedinstva “ruskih svetova”! Ti i takvi “svetovi” podrazumjjevaju i druge vjerske konfesije, ali samo pod kontrolom pravoslavnih crkava i potpunom dominacijom velikoruske politike. Na Balkanu ta politika se ispoljava kao velikosrpska politika, “otvoreni Balkan” i “srpski svet” i samo je iz pragmatičnih (to je jedini momenat pragmatizma srpske politike) razloga ta politika u pojedinim fazama “mekša” na putu postizanja konačnog cilja – potpune dominacije Balkanom!
Nema sumnje da u tom kontekstu nikakva američka ili evropska politika nema šansi! Obavještajno premreženi Balkan je već dobrim dijelom pod kontrolom ruskih agencija, koje, sasvim sigurno, ništa neće prepustiti slučaju. Centar tog djelovanja nalazi se u strukturama pravoslavne crkve, koja nipošto neće dopustiti da izgubi inicijativu, ili da odustane od ideje panpravoslavne tvorevine u kojoj nema mjesta za američke i zapadne interese. Pacifizacija Srbije u tom smislu je prepuštanje Balkana Rusiji, što će sigurno imati dalekosežne posljedice, moguće čak i u pogledu zadržavanja bilo kakvog uticaja SAD i Zapada na Balkanu. Jednom riječju, aktuelna politika SAD je katastrofalno pogrešna i suprotna je interesima Amerike i demokratskog svijeta!
Podsjetimo, prvi potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Christopher Hill potpisali su u Beogradu Memorandum o razumijevanju između State Departmenta i Ministarstva vanjskih poslova Srbije. Time su podržali sve ono za šta se SAD navodno bore u drugim zemljama Balkana, a prije svega korupciju kao način funkcioniranja društva i direktni utticaj Rusije na Balkan. Dešavanja u BiH i Crnoj Gori na najbolji načkin pokazuju koliko je pogubna ova politika SAD! Pogrešno je novu politiku posmatrati kao odgovor na korupciju i kriminal koji su vlasti balkanskih zemalja, dok su imale podršku SAD, provodile, jer je i takvo destruktivno ponašanje imalo podršku SAD.
Zvuči nevažnim, ili isuviše sićušnim i marginalnim, ali skoro potpuno odsustvo podrške zapadnih zemalja razvoju moderne kulture i znanja u Balkanskim zemljama, pouzdano je pokazivalo u kojem pravcu ide politika SAD i njenih saveznika. Stav je bio jasan: “vi ne pripadate modernom svijetu i vama ne trebaju one vrijednosti koje čine taj svijet”! Zato nije bilo teško ni napraviti okret prema “pacifizaciji” Srbije, koliko god taj okret bio glup i promašen. Memorandum o razumijevanju SAD i Srbije, zapravo je ugovor kojim se Srbiji daje podrška da potčini cijeli region! Razloge za takav odnos SAD dale su svojom maloumnošću i “državotvorne politike” (ma šta to značilo) zemalja regiona, ali je on u osnovi iniciran pogrešnom artikulacijom interesa Zapada na Balkanu. Gledajući iz današnje perspektive, čini se da su SAD i saveznici obavještajni rat koji su dobili u Ukrajini, izgubili na Balkanu! Ili im, jednostavno, nije bilo ni važno da ga dobiju?!
Analitički tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Bećirović otkrio ono što svi znamo – hvala na nepotrebnom “otkriću”!

“Argumentima sam ukazao važnost da BiH što prije postane članica NATO-a i Evropske unije. Moji …