Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Visoki predstavnik “na kršćanskoj osnovi” – može li Schmidt biti i dalje na poziciji koju obnaša u BiH?!

Visoki predstavnik “na kršćanskoj osnovi” – može li Schmidt biti i dalje na poziciji koju obnaša u BiH?!

Nakon što je otkriveno da je Christian Schmidt član uprave fondacije koja se bavi razvojem obrazovanja “na kršćanskim osnovama”, postavlja se pitanje može li ovakva osoba biti na najodgovornijoj funkciji međunarodnog predstavnika u zemlji kakva je BiH? Naravno, svako ima pravo obrazovati se na kojoj god hoće osnovi i promovirati takvo obrazovanje sve dok ne ugrožava drugog, ali je nespojivo da neko ko je vjerski ograničen u pogledu svog obrazovanja i politike koju gradi, može da odlučuje o pitanjima multikonfesionalne zajednice! Schmidt kao kršćanski fundamentalist to, očigledno, ne bi smio. Uostalom, njegove sporne odluke otkrivanjem njegove fundamentalističke orjentacije, ne samo da postaju jasnije, nego i nedopustivije.
Kako replicirati onima koji kažu da je Schmidt donio odluke koje je donio sa pozicije katoličkog fundamentaliste i vodeći se isključivo neprijateljstvom prema muslimanima? Vrlo teško! Zato bi, u cilju očuvanja funkcije visokog predstavnika, Schmidt hitno trebao biti smijenjen i na njegovo mjesto izabrana osoba koja nema probleme sa fundamentalističkim obrazovnim usmjerenjima.

About Ekran

Check Also

Priglupo interpretiranje Čovića kao naivca i lakomislenog moćnika!

Nakon otvorenih kritika O'Briana i ambasade USA u Sarajevu, u javnosti su se pojavile priglupe …