Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Zbunjujuće poruke američke administracije!

Zbunjujuće poruke američke administracije!

Iz SAD redovito stižu poruke podrške BiH i euroatlatskim integracijama naše zemlje. Istovremeno, kroz djelovanje Ambasade SAD u BiH i raznih izaslanika poput Escobara, čine se konkretni koraci podrške ne samo Miloradu Dodiku, kao glavnom separatisti i “ruskom igraču“ na Bakanu, nego i svim drugim separatistima i nacionalistima. Podrška za građansku politiku i građansko djelovanje, koje je na pravcu “američkih vrijednosti“ potpuno je izostala. Postaje ne samo zbunjujuće, nego i frustrirajuće biti svjedokom podržavanja ruskih i separatističkih, u svakom slučaju antidržavnih elemenata u BiH dok se šalju poruke podrške državnosti BiH.
Teško je u ovom momentu odgovoriti o čemu se radi, ali je evidentno da SAD pokušava preko Vučića ostvariti potpunu dominaciju na Balkanu. Cijenu toga bi trebale platiti BiH, Kosovo i Crna Gora, dajući ustupke Vučićevoj politici. Takav pristup SAD većina stručnjaka za pitanje Balkana smatra veoma plitkim i osuđenim na propast. Srbija je potpuno kontrolirana od strane SPC i teško da Vučić, čak  kada bi htio, može da je otrgne toj kontroli. Na drugoj strani, saveznici SAD u regionu su pod velikim pritiskom neprijateljskih politika upravo zbog slabog pristupa problemu od strane američke administracije.
U takvim okolnostima Turska je pokušala naći prostor za svoje djelovanje. Našla ga je u bošnjačkoj politici Bakira Izetbegovića, ali nije odmakla dalje od savezništva sa Srbijom, što je samo pokazalo promašenost bošnjačke politike i nedovoljnu snagu i zainteresiranost Erdogana da se postavi kao štit u funkciji BiH. Gledajući i sa te strane, politika SAD je ostala jedina progresivna mogućnost za stabilizaciju Balkana, ali pod uvjetima ustupaka Srbiji, koje je nametnula demokršćanska politika Angele Merkel i dodatni pokušaj uplitanja Kine i Irana u državne polltike zemalja regiona, teško da će moći ostvariti bilo šta više od prihvatanja ruskog uticaja i povlačenja čak i sa onih crta na kojima je ranije bila. Nije li krajnje vrijeme da SAD zauzmu jasan stav i omoguće politički i svaki drugi napredak Balkana prema modernom svijetu?!
Analitički tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Bogičević: za svaku državu je obrazovanje najvažnije!

Bogić Bogičević je govorio za medije u povodu Dana državnosti. Tom prilikom je rekao nešto …