Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Da li je paraobavještajna N1 namijenjena isključivo trovanju Sarajeva?

Da li je paraobavještajna N1 namijenjena isključivo trovanju Sarajeva?

Kada se tek pojavila u BiH, N1 je predstavljana kao prozapadna televizijska kuća. Ovaj mediji se predstavljao kao balkanska ispostava CNN i koristio je svaku mogućnost da to istakne. Međutim, nije trebalo mnogo vremena da se uoči da N1 uspostavlja kriterije koji ne odgovaraju standardima zapadnih medija, kao i da u svojim izvještajima, odabiru gostiju, kao i komentarima favorizira srpsko/ruska umreženja. Tako su svoju “rehablitaciju“ upravo na ovoj televiziji imali ratni zločinci Momčilo Krajišnik i Biljana Plavšić, dok su gotovo svi subverzivni elementi bh društva dobijali medijski prostor preko ove televizije. Istovremeno, ustanovljene su “crne liste“ javnih ličnosti u BiH koje nisu dobrodošle na N1 i koje ne mogu biti pozivane u program ove televizije (ovakve liste, sa istim imenima, postoje i na drugim paraobavještajnim medijima).
Sve to jasno je pokazivalo da N1 ne slijedi načela zapadnih medija, bez obzira na odnos sa CNN. Kada se tome doda da je vlasnik ove televizije suspektni srbijanski biznismen, a da se kao jedan od suvlasnika pojavljuje Dragan Đilas, jasno je da N1 nema veze sa informativnom objektivnošću i da je isključivo služi određenim političkim opcijama. Uprkos tome što u Srbiji stoji nasuprot predsjedniku Aleksandru Vučiću, ova televizija podržava srbjanske političke opcije koje su pod potpunom kontrolom ili mnogo više od Vučića u dosluhu sa SPC. U tom pravcu, pod plaštom “objektivnog informiranja“ i davanja mogućnosti da se “čuju sve strane“, ona latentno podržava ideju “srpskog sveta“, odnosno “otvorenog Balkana“, kao političke forme širenja uticaja Srbije na cijeli Balkan. Potencirajući ovu, ali i druge teme koje idu u pravcu političkih interesa Srbije u BiH, N1 bh javnost senzibilizira i otupljuje čak i za najstrašnije teme, kojim se čak relativiziraju i ratni zločini, a zločinci i kriminalci predstavljaju osobama koje treba da zaslužuju “rehabilitaciju“ i ugled u društvu. Vrlo je interesantno da su iz programa N1 preko noći nestajale neke javne ličnosti koje su se otvoreno suprotstavile politici dominacije Srbije na Balkanu, a koje su prije toga predstavljale rijetke primjerke gostiju N1 koji nisu politički odabrani (primjera radi: Avdo Avdić, Reuf Bajrović, Emir Suljagić). Informacije portala Ekran.ba govore da su primjeri takvih gostovanja inicirani isključivo osobnim poznanstvima, koja su dezintegrirana političkom neprihvatljivošću pojedinaca. Isto tako, nesumnjivo značajni događaji na N1, poput konferencija ili međunarodnih uspjeha pojedinaca i organizacija u nekim oblastima, na N1 nemaju promociju, ali su promovirani gotovo svi nebitni i radikalno provincijalni događaji i pojedinci!
Ova tema sama za sebe je već dovoljno važna i obimna, da je na ovom mjestu ne treba dalje elaborirati, jer neće ostati mjesta za elaboraciju onoga što je fokus ovog teksta. A u fokusu ove analize je pitanje kome je namijenjena N1 kao takva kakva je? Da bi odgovorili na ovo pitanje, istražili smo gledanost N1 u BiH. Prema zvaničnim podacima, N1 u RS nije ni među prvih deset televizija po gledanosti! Dakle, ovu televiziju u manjem bh entitetu ne gleda gotovo niko! Koristeći se izvorima i informacijama kolega iz Banjaluke, došli smo do podatka da je čak beogradski studio N1, koji je veoma malo gledan, daleko gledaniji od sarajevskog kojeg gotovo niko i ne gleda!
Unutar Federacije, u hercegovačkim kantonima sa hrvatskom većinom N1 uopće nije gledana. Čak ni zagrebački studio N1 nema gledanosti, a tek u Mostaru Jablanici i Konjicu N1 doseže minimalnu gledanost, koja je, opet, ne svrstava ni među osam nagledanijih televizija. U Brčko distriktu N1 praktično ne postoji, a njena vidljivost je primjetna jedino u Sarajevu! Manja “vidljivost“ je u Zenici i Tuzli, ali daleko ispod pokazatelja u Sarajevu. Prema informacijama do kojih smo došli, “vidljivost“ u Zenici i Tuzli je neuporedivo manja od gledanosti lokalnih televizija. Dakle, od cijele BiH, jedino u Sarajevu je N1 kao mediji zaista primjetna!
Istovremeno, uprava televizije ništa ne čini da gledanost u BiH dosegne barem minimalnu razinu! Nema nikakvih aktivnosti na promociji televizije, sadržajnijem programu i korekcijama u koncepciji programa. Dobijanje nacionalne frekvencije, kojim su se sa N1 hvalili po cijelom regionu, imalo je  značaj jedino u Hrvatskoj i Srbiji (i to vrlo relativan), dok je u BiH N1 ostala jednako neprimjetna.
Pored svega, starlet-novinarke i novinari koji rade na N1 (izuzimajući pojedine, rijetke izuzetke kojim se ovom prilikom ispričavamo), isključivo dolaze iz Sarajeva. Pojedinci koji dolaze iz drugih gradova, ipak su angažirani na temelju onoga što su radili u Sarajevu, tako da je gotovo nevjerovatno da uredništvo, ukoliko želi raditi kao bh mediji, novinarske likove koji se pojavljuju na ekranu uzimaju isključivo iz Sarajeva. Kada se tome doda i činjenica da pojedinci dolaze iz krajnje kriminalno suspektnih obiteljskih krugova (brat jedne starlet-novinarke je lice poznato policiji i višestruko društveno suspektno, kao i sama novinarka), onda se još više ova televizija može markirati kao mediji koji nije orjenitiran zapadnim standardima i gotovo isključivo je omeđen Kantonom Sarajevo! Zašto?
Nema drugog logičnog odgovora do konstatacije da je paraobavještajna N1 mediji koji je fokusiran i ustanovljen isključivo radi sluđivanja građana Sarajeva. Ovaj mediji rezultate gledanosti ima samo u Sarajevu i ništa ne čini na popravljanju imidža u drugim krajevima BiH. Pored toga, teme, gosti (uvijek isti!), starlet-novinarke i novinari, promocije i aktivnosti vezane su isključivo za Sarajevo. Čak su i uredništva u Banjaluci i Mostaru namijenjena Sarajevu, što dokazuje i gledanost ove opskurne televizije u RS i hercegovačkim kantonima. Može se zaključiti da je N1 namijenjena jedino i isključivo Sarajevu, a tek donekle Zenici i Tuzli. Zašto je to tako, čitatelji mogu sami zaključiti. Baš kao što mogu i trebaju sami donijeti zaključke i o tome koliko subverzivno djeluju njihovi gosti, promovirajući ideje i vrijednosti koje su u modernom svijetu odavno prepoznate kao anticivilizacijske.
Pritom povremeni kritički osvrti na neke očigledno i neupitno anticivilizacijske ideje koje izgovaraju njihovi gosti, ne trebaju nikoga zavarati. Anticivilizacijske vrijednosti u BiH su uvođene tako što su prvo naizgled površno tematizirane i uvedene u javni prostor. Njihovo uvođenje bio je najvažniji korak, jer kada su uvedene, tada su i promovirane! Kada jednom jedno pitanje koje je anticivilizacijsko dobije javni legitimitet, tada odgovor na njega postaje stvar osobnog opredjeljenja, koje je legitimno, a ne stvar pravosudnih sankcija! Nije li otcjepljenje RS upravo na taj način promovirano i to najviše preko RTRS i N1?! Nije li najbolje mjesto za promociju anticivilizacijskih vrijednosti i subverzivnog djelovanja protiv državnosti BiH upravo “prozapadna“ televizija?! Zato fokus takve televizije i može i treba biti upravo Sarajevo! Nije li to jedina logična konstatacija?! Da li N1 postoji u BiH samo zato da bi Sarajevo bilo sluđeno njome? Odgovor treba pronaći svako za sebe!
Analitički tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

K(l)ošarac najavljuje konferenciju o “Otvorenom Balkanu“ u Sarajevu!

Više nema dileme, nakon najave Saše K(l)ošarca da će u Sarajevu organizirati konferenciju o Otvorenom …