Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Ovo je glavna značajka zapadne strategije u BiH!

Ovo je glavna značajka zapadne strategije u BiH!

Ne stišavaju se raznorazna analiziranja Schmidtove, odnosno zapadne strategije za BiH i Balkan. Ogromna većina tih analiza je toliko plitka, da ne zavređuje nikakav osvrt. Značajan dio njih je i naručen od strane zapadnih zemalja, kako bi sluđivanje bh javnosti bilo što učinkovitije. U osnovi, samo rijetke analize, i to uglavnom one koje dolaze izvan BiH, upozoravaju da je strategija Zapada  usmjerena na uništavanje građanske politike u našoj zemlji i ideje građanske BiH! Ne treba biti previše pametan da bi se shvatilo da je suštinski to ideja uništavanja državnosti BiH.
Zapadni centri moći stoga podržavaju nacionalističke politike i to bez iznimke. Bulažnjenja o tome kako je Schmidt, kao oličenje zapadnih centara moći, usmjeren protiv bošnjačke politike, samo su plitkoumne podvale, kojim se želi prikriti da se politikom koju provodi visoki predstavnik u stvari suštinski udovoljava bošnjačkoj politici. Bošnjačka politika nikada nije ni željela biti drugo do “muslimanska politika”, što Schmidt svesrdno podržava i dopušta. Što više muslimanska, što manje “bošnjačka”, a nipošto “građanska” politika, moto je Schmidtovih intervencija prema Sarajevu i bošnjačkoj politici. U islamističkim krugovima u BiH to je svesrdno dočekano i rezultat je – nikad manje države BiH!
Očigledno je da Zapad želi ustupcima Beogradu i Zagrebu, ali prije svega Vučićevom režimu, privoliti Srbiju za “zapadne integracije”. Ne shvatajući suštinu Balkanskih odnosa, američka i evropska politička sila ne shvata da je takva akcija osuđena na propast i, vrlo vjerovatno, razarajuće posljedice na Balkanu, koje neće ići u korist Zapada. Najgore je, međutim, što balkanski političari ne shvataju da je njihov jedini inters napraviti koaliciju balkanskih zemalja u kojoj neće biti težnji za dominacijom i hegemonijom. U takvim odnosima sve balkanske zemlje bi mogle zadovoljiti svoje interese, dok će pod plaštom zapadnih politika ostvariti samo gubitke. U BiH i Crnoj Gori bi to moglo biti najizraženije, čak i dalekosežno pogubno po državnost ovih zemalja. Zato je politika koju Schmidt provodi u BiH destruktivna po našu državu i društvo, a sasvim sigurno fatalna i po bošnjačku politiku, kojoj naizgled čini ustupke na račun građanske politike. Schmidt zapravo poručuje bošnjačkoj politici: ukinite ideju građanske BiH i budite ono što “najviše volite da budete” – vjerska skupina, bez državotvorne važnosti i snage! To je krajnji cilj Schmidtovih intervencija! Nakon toga OHR neće biti potreban, njegovu ulogu će preuzeti Beograd i Zagreb.
Analitički tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

K(l)ošarac najavljuje konferenciju o “Otvorenom Balkanu“ u Sarajevu!

Više nema dileme, nakon najave Saše K(l)ošarca da će u Sarajevu organizirati konferenciju o Otvorenom …