Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Napustila nas je velika Tina Turner

Napustila nas je velika Tina Turner

Američka pjevačica Tina Turner umrla je u 83. godini, saopštio je njen portparol. “Tina Turner, kraljica rock ‘n’ rolla je preminula danas u 83. godini nakon duge bolesti u svom domu u Kusnachtu kod Ciriha, u Švicarskoj”, kazao je njen portparol. Tina je rođena pod imenom Anna Mae Bullock i karijeru je započela nakon što je u Sent Louisu upoznala Ika Turnera, rithm and blues muzičara, sa kojim je, kasnije i kao njegova supruga, ostvarila veliki uspjeh, predstavljajući se jednom od najvećih R'n'B pjevačica. Ike joj je i dao ime Tina.

Ike i Tina Turner snimili su velik broj hitova šezdesetih godina proteklog stoljeća, uključujući “A Fool in Love”, “It's Gonna Work Out Fine”, “I Idolize You” i “River Deep, Mountain High” (s producentom Philom Spectorom), “Come Together”, “Honky Tonk Woman” i “I Want to Take You Higher”. Singl “Proud Mary” iz 1968. godine dosegnuo je četvrto mjesto Billboardove Hot 100 top ljestvice, za koji su 1972. godine osvojili Grammy za najbolji R&B duet ili sastav. Nakon burnog razvoda sa Ikeom, Tina par godina sa manjim uspjehom pokušava nastaviti karijeru.

Istinski ponovni povratak na scenu počinje 1983. godine obradom pjesme “Let's Stay Together” Ala Greena koja postaje hit diljem Europe. Naredne godine. izdaje novi album, Private Dancer. Singl “What's Love Got To Do With It” je označio najznačajniji povratak na scenu u svijetu rock glazbe. Dospio je na prvo mjesto američke top ljestvice, ostavši do današnjeg dana Tinin jedini broj jedan u SAD-u. Tina je u ono vrijeme kao 44-godišnjakinja najstarija pjevačica koja je dospjela na prvo mjesto top ljestvica. S istoga albuma 1985. objavljuje singl “Private Dancer” koji je prodan u više od 11.000.000 primjeraka. Nakon uspjeha singla “Private Dancer” prihvaća ulogu Aunty Entity, vladarice Bartertowna u filmu Pobjesnjeli Max 3 u kojem se pojavljuje njen singl “We Don't Need Another Hero”. Iste godine zajedno s Mickom Jaggerom nastupa na humanitarnom koncertu Live Aid.

Sve nakon toga je dio rock historije! Nižu se nevjerovatno atraktivni i uspješni nastupi, na kojim Tina stupa na tron najveće rock pjevačice! Surađivala je sa najvećim autorima rock, soul i R&B muzike i do danas je ostala zapamćena kao najveća pjevačica moderne popularne muzike. Tina je iza sebe ostavila veliko djelo, a svojim odlaskom veliku prazninu u svijetu koji je svojom muzikom učinila boljim!

About Ekran

Check Also

K(l)ošarac najavljuje konferenciju o “Otvorenom Balkanu“ u Sarajevu!

Više nema dileme, nakon najave Saše K(l)ošarca da će u Sarajevu organizirati konferenciju o Otvorenom …