Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Očekivano: saobraćajne mjere Vlade KS su glupe i neprovodive – jednom riječju ubleha!

Očekivano: saobraćajne mjere Vlade KS su glupe i neprovodive – jednom riječju ubleha!

Kao što je bilo i očekivano, na hitnoj sjednici Vlade KS donesene su neke mjere koje treba samo da bace prašinu u oči Sarajlijama. Kao glavne mjere u cilju podizanja razine sigurnosti u saobraćaju, izdvajaju se mjere smanjenja dozvoljene brzine u gradskom dijelu i oduzimanja vozila od prekršitelja. Prva mjera je glupa, a druga neprovodiva, što samo dokazuje da Vlada KS nije ni imala namjeru učiniti nešto efikasno!
Zašto je prva mjera glupa? Zato jer još niko u Sarajevu nije stradao zato jer je neko vozio u granicama ograničenja, nego zato jer se ubice na cesti ponašaju kao klasični prestupnici – ne poštuju zakone. Nova ograničenja brzine pogodit će samo normalne građane, a ubice na cesti će nastaviti po starom! da su u MUPu KS poduzeli mjere da ubica Berberović bude sankcioniran za prethodne prekršaje i da je Vlada KS donijela mjere kojim se oštro sankcioniraju oni koji svojom vožnjom izazivaju opću opasnost, posljednjeg ubojstva na ulici Sarajeva sigurno ne bi bilo.
Zašto je druga mjera neprovodiva? Zato jer niti jedan sud neće trajno oduzeti nečiju imovinu zbog nekog prekršaja, pa čak ni zbog krivičnog djela. U Vladi KS očigledno ne znaju da je imovinsko pravo nepovredivo! Poluobrazovani i neobrazovani ministri očigledno nisu u stanju, ili neće, smisliti zakonska rješenja kojim neće biti narušavana temeljna ljudska prava. Uostalom, nije li upravo to jedan od razloga zbog kojeg imamo stanje kakvo imamo?
Kada se svemu doda i činjenicama da Vlada KS ne želi ni razmatrati prijedloge za donošenje zakona o samoodbrani građana, jasno je da je za sigurnosnu situaciju u glavnom gradu odgovorna isključivo vlast. Koliko je ta vlast povezana sa kriminalcima i nasilnicima koji svakodnevno ugrožavaju živote građana, teško je tvrditi, ali se može naslućivati. Zato i imamo svakodnevna saobraćajna ubojstva i pucnjave na ulicama Sarajeva.

About Ekran

Check Also

Delegacija koja je odala počast vojsci RS u Bratuncu, samo je slijedila kontinuitet politike EU

Predstavnik Delegacije EU u BiH zajedno sa nekoliko diplomata zemalja EU koji borave u BiH …