Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Lažna bolovanja – kriminal koji u BiH niko ne suzbija!

Lažna bolovanja – kriminal koji u BiH niko ne suzbija!

Lažna bolovanja su odavno postala višemilionski kriminal, koji nikoga u BiH ne zanima! Dok su u susjednoj Hrvatskoj poduzeli drastične mjere i u velikoj mjeri suzbili lažna bolovanja, u BiH nadležne ustanove ništa ne čine da se prekine sa ovom praksom koja predstavlja višemilionske gubitke za društvo. Samo u KS se radi o nekoliko miliona maraka koje se izgube na lažna bolovanja. Prema nekim podacima, svako treće bolovanje u KS je lažno!
Uprkos tome, Zavod zdravstvenog osiguranja ništa ne čini na suzbijanju ove pojave. Na upite portala Ekran.ba direktor zavoda nije odgovorio, mada se radilo o konkretnom pitanju i slučaju koji istražujemo. Višemjesečna bolovanja osobe koja dok odsustvuje sa posla obilazi turističke destinacije, sudjeluje na primitivnim dernecima i otvoreno pokazuje radnje koje upućuju na nezakonito odsustvovanje sa posla, nadležne u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS, a prije svih direktora, ne zanimaju. Prema informacijama portala Ekran.ba razlog tome je duboka involviranost djelatnika Zavoda u kriminal sa lažnim bolovanjima.
U ovim kriminalnim radnjama uključeni su i ljekari u KS, koji lažnim dijagnozama, najčešće onim koje se tiču stresa, pokrivaju one koji izbjegavaju radne obaveze i oštećuju poslodavce za značajne sume novca. Navodno je i sam direktor Muamer Kosovac upetljan u poslove sa lažnim bolovanjima, pa ovu pojavu ne smije nikome ni da spomene, a kamoli da je komentira u medijima. Kosovac je, inače, imenovan na poziciju koja pripada NiPu, a predstavlja se kao “nestranački kadar“, u što je teško povjerovati.
U svakom slučaju, na praksu koja godišnje KS košta više od četiri miliona maraka, ZZO ne reagira, baš kao ni njihov direktor! Čak ni na javne i otvorene upite. Portal Ekran.ba će u narednom periodu objaviti istraživačke tekstove koji će iznijeti slučaj očiglednog lažnog bolovanja na koje niko ne želi reagirati. Glavni akter prikrivanja ovih kriminalnih radnji, po svemu sudeći, je direktor Kosovac, za kojeg čak ni vjerodostojni dokazi o pljački budžeta kroz lažna bolovanja nisu dovoljan razlog da se pomakne smjesta i društvo zaštiti od neradnika-manipulatora.

About Ekran

Check Also

Delegacija koja je odala počast vojsci RS u Bratuncu, samo je slijedila kontinuitet politike EU

Predstavnik Delegacije EU u BiH zajedno sa nekoliko diplomata zemalja EU koji borave u BiH …