Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Željko Komšić između vlastitog diletantizma i Demokratske fronte!

Željko Komšić između vlastitog diletantizma i Demokratske fronte!

Ovih dana je javnost ispunjena raznim napadima HDZ BiH na Željka Komšića. Nije to ništa novo, mada su napadi intenzivirani zbog Komšićeve politike koja je jasno opredijeljena za odbranu državnosti BiH. Ipak, koliko je Komšić doprinosio, prije svega  svojim diletantizmom i nezainteresiranošću, odnosno upućenošću isključivo na osobne interese, teškoj situaciji u kojoj se BiH nalazi, najbolje pokazuju njegova kadrovska rješenja. Zadržimo se samo na tri primjera koja pokazuju njegov diletantizam i nezainteresiranost za interese države, u moru drugih koja bi se mogla iznijeti i koja bi pokazala isto – odsustvo pameti i dugoročnu štetu po BiH.
Jedan od najžešćih kritičara, odnosno jedna od najžešćih kritičarki Komšićevog političkog angažmana je Željana Zovko! Vrlo često iz dubokog blata primitivizma Zovko Komšića optužuje zato jer se uopće usudio izaći na izbore kao kandidat za člana Predsjedništva iz reda Hrvatskog naroda. Znate li ko je Željanu Zovko promovirao u diplomatskim krugovima i lansirao u političku sferu?! Željko Komšić! Zovko je bila Komšićevo kadrovsko rješenje za poziciju veleposlanice! Zato danas njeno pljuvanje Komšić osobno zaslužuje. Istovremeno, to pljuvanje Zovko pokazuje koliko je ona bestidna i bijedna sjedbenica aparthejdne politike u BiH, ne samo zbog toga jer primitivno napada onoga ko ju je promovirao, nego i zbog toga jer to vrlo često čini na primitivan, a gotovo uvijek bestidan način širenja laži protiv BiH. I ništa više od toga!
Martina Mlinarević, ambasadorica koja nije bila u stanju čak ni da završi fakultet, Komšićeva je izabranica za veleposlanicu. Baš kao i Zovko i Mlinarević dolazi iz šinjela HDZ. Danas ona u Čehoslovačkoj bruka BiH svojim diletantizmom, amaterski plitkim shvatanjem uloge veleposlanice i pokušajem nadoknađivanja frustracija jedne neuspjele i prizemne spisateljice ispod provincijske razine. Mlinarević je očit primjer nekoga ko ne bi smio biti ne samo veleposlanik/veleposlanica, nego ni dio diplomatskih timova uopće!
Poseban primjerak Komšićevog diletantizma i nemara za državu je imenovanje Daria Novalića za veleposlanika. Ovaj novinarski suradnik tajnih policija je kao urednik jedne propale novine na svaki način promovirao subverzivne kvaziintelektualce i neprijatelje BiH! Apsurd Komšićevog odsustva dostojanstva u obavljanju funkcije na kojoj se nalazi, jeste da je on, praktično, Novalića nagradio za promoviranje Uge Vlaisavljevića, najvećeg zvučnika Dragana Čovića i jednog od besprizornih likova koji su sudjelovali u bjesomučnom blaćenju Komšića. Nema sumnje da će Novalić u Sloveniji nastaviti raditi ono što je radio u Sarajevu, a BiH će od toga imati samo štetu! Uostalom, on je već jasno demonstrirao da je za njega najvažnije piti kafu sa propalim sarajevskim estradnim ličnostima izbjeglim u Sloveniju, nego sa intelektualcima koj tamo BiH predstavljaju i promoviraju ulažući vlastite resurse.
Imajući u vidu da je DF danas zaista jedina politička stranka koja daje neke nade u formiranje bosanske politike i jedina stranka koja je okupila nekoliko značajnih intelektualaca koji su artikulirali njenu politiku, Željko Komšić se ovakvim svojim djelovanjem sve više pokazuje kao uteg oko vrata vlastite stranke. Ne može se reći da neki njegovi potezi nisu DFu donijeli sve veću naklonost građana, ali kadrovska rješenja i pasivan stav prema tome šta treba činiti da bi se krenulo iz defanzivne situacije u kojoj se BiH nalazi, Komšića sve više predstavlja kao ono što on uistinu i jeste – diletant! Uz sve to, sve češće pojavljivanje u javnosti u ulozi političkog komentatora, a ne državnika, samo pojačava njegovu sliku diletanta i nekoga kome je osobna promocija važnija od svake političke ideje, pa čak i državnosti BiH! Ukoliko konačno prevlada ovakva slika Komšića, on će početi nanositi ozbiljnu štetu DFu, koji je svoj novi image, jasno recimo, izborio zahvaljujući njegovim istaknuti članovima i parlamentarcima koji se na dnevnoj bazi bore za državnost BiH! Komšić tome gotovo nikako nije doprinio! Tri navedena primjera svjedoče tome koliko Komšić svojim diletantizmom odmaže toj borbi. Samo je pitanje vremena kada će to biti shvaćeno i u DF!
Analitički tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Priglupo interpretiranje Čovića kao naivca i lakomislenog moćnika!

Nakon otvorenih kritika O'Briana i ambasade USA u Sarajevu, u javnosti su se pojavile priglupe …