Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Kako NS na Jazz festu primjenjuje NiPotistički model pranja para

Kako NS na Jazz festu primjenjuje NiPotistički model pranja para

Kada ovogodišnja praonica para zvana Jazz fest Sarajevo bude otvarana, svima koji su ikad u životu slušali jazz bit će jasno da ovaj muzički skup nema drugi cilj do “namiriti” političke poslušnike i nevladinu infrastrukturu vlasti! Jazz fest će otvoriti, uprkos svim pohvalama i nagradama takmičarskog karaktera (koje nikad ništa u muzici i umjetnosti nisu i neće dokazivati), netalentirani pjevač unjkavog pjevanja Damir Imamović. On će svojim  repertoarom nazovi obrada sevdalinki otvoriti festival muzike sa kojom njegov “rad” i pjevanje (uključujući i sviranje) nema nikakve veze!
Oni čitatelji koji će, navijajući za netalentiranog unuka velikog pjevača, pokušati braniti stav o njegovoj netalentiranosti time što će portal Ekran.ba osuditi za nesklonost sevdalinki (tako to uvijek rade apologeti) mogu na internetu pronaći live izvedbu kompozicije U Stambolu na Bosforu u izvođenju legendarnog sastava Sandy Lopičić Superstvar i vidjeti kako izgleda jazz obrada sevdalinke, odnosno uvjeriti se da unjkanje Damira Imamovića sa tim nema nikakve veze!
Ali ima veze sa drugim stvarima i zato se nalazi na otvaranju i u repertoaru Jazz festa. Ima veze sa Našom strankom, za koju i Imamović i direktor festivala Zubčević već više od deeset godina agituju. Sada na naplatu dolazi njihov trrud! Imamović promovirajući vrijednosti koje zastupa NS, a u koje ulazi i širenje diletantizma, a Zubčević zastupajući političke stavove i pojedince koji odgovaraju podjeli BiH na zone utjecaja Zagreba i Beograda. Zato jazz festival može otvoriti nešto i neko ko očigledno nikakve veze sa jazzom nema! Nije ni potrebno da ima, jer preko ovog, nekada izuzetno značajnog festivala, finansira se umreženje koje podržava režim koji vlada Sarajevom i služi Dodiku i Čoviću za ostvarivanje njihovih ideja. Na žalost, po svemu sudeći to je istina ovog festivala – on je praonica novca u kojoj se isplaćuju sluge režima i promicatelji provincijalnih vrijednosti.
Afera sa NiPovim udruženjima građana otkrivena je nakon što je portal Ekran.ba otkrio da se preko Jazz festa finansiraju režimski vojnici javnog prostora. Jazz fest je samo sofisticiraniji oblik NiP-udruženja. Uostalom, na Jazz festu ipak ne rade i ne sudjeluju DIFovci, pa takvu brutalnost i ne treba očekivati. Ipak, u konačnici je sve jasno, a to najbolje dokazuje Damir Imamović koji otvara festival, mada sa jazzom nema nikakve veze. Ali ima veze sa kvaziideologijom NS i njihovim sektaškim krugovima. Ako poslušate Superstvar izvedbu sevdalinke, čak i ako nikada niste slušali jazz bit će vam jasno da Imamović nema veze sa jazzom. Sa čim ima veze i zbog čega će dobiti izdašan honorar, a to je cilj njegovog nastupa (pored sluđivanja javnosti i predstavljanja za jazz nečega što nema veze sa ovom muzikom), možete tražiti na pravcu na koji ukazuje ovaj tekst.
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Priglupo interpretiranje Čovića kao naivca i lakomislenog moćnika!

Nakon otvorenih kritika O'Briana i ambasade USA u Sarajevu, u javnosti su se pojavile priglupe …