Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Scholzovo ponašanje ne treba nikoga da iznenađuje – Njemačka je glavni saveznik Rusije u EU!

Scholzovo ponašanje ne treba nikoga da iznenađuje – Njemačka je glavni saveznik Rusije u EU!

Olaf Scholz rekao je u ponedjeljak da Ukrajini neće isporučiti Taurus, njemački ekvivalent krstarećim raketama Storm Shadow nastalim u koprodukciji Velike Britanije i Francuske, jer će zahtijevati pomoć vojnika na zemlji, navodeći kao primjer britanski i francuski pristup s vlastitim sistemima. Scholz je kazao da bi slijeđenje prakse Velike Britanije učinilo Njemačku “učesnikom u ratu”, navodi britanski Telegraph. Oavakav istup njemačkog kancelara ne treba nikoga da iznenađuje. Scholz samo slijedi demokršćansku politiku Angele Merkel, kao i gotovo pola njegove SPD. Dobar dio njemačkih socijaldemokrata, od kojih neki smatraju polovica, smatra da treba nastaviti sa politikom jačanja odnosa sa Rusijom i istjerivanja Amerike iz Evrope. Građani BiH to takođe mogu da vide kroz prepuštanje Balkana ruskom uticaju i jačanje odnosa Njemačke i Srbije.
Scholz je samo nastavljač te politike, čiji zagovornik nije bio dolazeći na mjesto kancelara. Sada se pokazuje da se i on priklonio političkim opcijama, koje su u osnovi postavljene u demokršćanskoj politici, koje smatraju da ne treba ulaziti u konfrontaciju sa Rusijom, već da Rusiju i dalje treba smatrati partnerom sa kojim treba graditi budućnost. Takva politika imala je jake oponente i unutar CDU, demokršćanske sranke Njemačke, ali je nadvladala istočnonjemačka struja na čelu sa Angelom Merkel koja je Njemačku odvela u zagrljaj sa Rusijom. Toj politici pripada i nekadašnji prvi čovjek SPD i kancelar Njemačke Michael Schroeder, koji je i danas u upravi Gazproma, glavnog ruskog energetskog snabdjevača.
Scholz je samo izrekao ono što se u Njemačkoj odavno misli i čini – Rusija nije neprijatelj! Kao strateškog neprijatelja ova politika označava SAD i za glavnu orijentaciju ima protjerivanje američkog uticaja iz Evrope. Nedavni dolazak O'Briana, o kojem se nandugo i naširoko govori u BiH, bio je usmjeren prije svega na poruku “evropskim partnerima“ da više neće biti toleriranja koketiranja i suradnje sa Rusijom. Odbijanje pomoći Ukraini, nesumnjivo je podrška Rusiji, a Njemačka to već dugo vremena čini. Scholzov istup je nesumnjivo nanio štetu Britaniji i nije tek nekontrolirani eksces, već jasno izražen stav da Njemačka Rusiju i dalje smatra strateškim partnerom, a da su SAD i Britanija oni koji su doprinijeli razbuktavanju rata na tlu Evrope.
Zato se konačno treba prestati čuditi Čovićevom i HDZovom partnerstvu sa Dodikom i djelovanju u pravcu ruskih interesa. Još manje treba biti čudno ponašanje demokršćanskih agenata poput Ive Komšića ili opskurnih lažnih komentatora tipa Ivane Marić, svi oni su samo vojnici demokršćanske politike Angele Merkel, koja za cilj ima dogovor o podjeli interesa između Njemačke i Rusije. BiH i Balkan u cjelini je mjesto gdje se taj dogovor najočiglednije vidi. Na žalost, SAD su nasjele politici koja je u osnovi radila protiv američkih interesa i danas imamo veći uticaj Rusije na Balkanu nego ikad. Scholzov stav u pogledu Ukrajine govori da se ne radi o lokalnoj, usko interesno ograničenoj politici ili gafu, nego o opsežnom i dalekoročnom dogovoru o podjeli zona interesa. U toj podjeli, Rusija bi trebala ostvariti veliki uticaj na Evropu, a Njemačka dobiti ekskluzivan status na ogromnom ruskom tržištu. U konačnici, ideja je da Evropom vladaju Rusija i Njemačka! Kada će i da li će to shvatiti u SAD i dalje je otvoreno pitanje.
 
Analitički tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Besramna Sabina Ćudić želi zatvoriti oči građanima BiH!

Sabina Ćudić je osudila pozivanje na pripremu za odbranu BiH koje je došlo iz SBiH. …