Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Vanredna sjednica Senata UNSA potvrdila pisanje portala Ekran.ba – Adna Mesihović smanjuje primanja profesorima!

Vanredna sjednica Senata UNSA potvrdila pisanje portala Ekran.ba – Adna Mesihović smanjuje primanja profesorima!

Prošlosedmična vanredna sjednica Senata UNSA bila je, prema riječima prisutnih, prilično dramatična. Senatori su obaviješteni da Vlada KS, odnosno ministrica Adna Mesihović kao odgovorna osoba, smanjuje doznaku sredstava fakultetima. Sredstva će biti umanjena po više stavki, ali je uskraćivanje novca za prekovremeni rad u stvari obustavljanje nastavnog procesa na pojedinim fakultetima, na kojima profesori rade prekovremeno za minimalne naknade, koje su daleko ispod zakonske obaveze ministarstva kojim rukovodi Mesihović. Praktično, nastava na fakultetima društvenih i humanističkih nauka, posebno na Filozofskom fakultetu gdje je izrazit nedostatak kadra, bit će obustavljena!
Opskurna ministrica Adna Mesihović ovim je krenula u realizaciju smanjenja primanja na UNSA, što je i najavila u svom drskom odgovoru Sindikatu UNSA. Tada je rekla da se nada kako dosadašnja primanja na UNSA neće još dugo ostati u visini u kojoj jesu. Bit će interesantno vidjeti kako će reagirati Sindikat, jer je isplata naknada za prekovremeni rad zakonska obaveza određena kolektivnim ugovorom Ministarstva i SUNSA. Zanimljivo je da do sada nije došla nikakva reakcija, mada je ova mjera Mesihović sada već javno obznanjena. Da li je nedavni, neformalni susret rektora Rifata Škrijelja i Damira Marjanovića, cirkuskog znanstvenika koji nesumnjivo stoji iza ovakve odluke (po diktatu iz Zagreba) bio vezan za ovaj radikalni potez Mesihović, portal Ekran.ba nije uspio potvrditi. Ipak, činjenica da je povučen ovakav potez nesumnjivo potvrđuje pisanje portala Ekran.ba.
Dovođenje na poziciju ministrice koja je doslovno amater za pitanja visokog obrazovanja i znanosti, odmah je bilo prepoznato kao nastavak Marjanovićevog kidisanja na UNSA. Za štetu koju je nanio u proteklih deset godina, Marjanović je od strane institucija Hrvatske nagrađen mjestom direktora Instituta za antropologiju, tako da je i ovaj potez, kojim se želi onemogućiti regularno održavanje nastave na fakultetima društvenih i humanističkih znanosti, teško shvatiti drugačije nego kao otvoreno nastojanje zatvaranja ovih fakulteta i potpune destrukcije društvene i humanističke misli u BiH. Takav scenario  vodi u potpuno uništenje BH društva i pretvaranja države BiH u geografski prostor! Portal Ekran.ba je već duže vrijeme upozoravao na ovaj scenario, a sada se on nastoji otvoreno realizirati kroz uskraćivanje finansijskih sredstava i zakonske izmjene kojim bi djelovanje u oblasti društvenih i humanističkih znanosti bilo obesmišljeno i učinjeno nemogućim.
Vrlo je interesantno da Hrvatska već godinama školuje, praktično “udiplomljava”, sumnjive kadrove iz BiH, vjerovatno ih spremajući za pozicije u BiH. Tako bi društvena misao i uopće BH identitet bio u potpunosti stavljen pod kontrolu Zagreba, a BiH bi od države postala geografski prostor. Praktično, fabrikuju se kadrovi koji su projektovani po planovima i potrebama Zagreba i koji će funkcionalno biti u interesu Hrvatske. Uostalom, spisak profesora UNSA koji danas predaju na Sveučilištu u Mostaru, na kojem ni muha ne može proletjeti bez odobrenja Dragana Čovića, najbolje potvrđuje kako se fabrikuju i plasiraju podobni  koji na UNSA rade u interesu Hrvatske, odnosno HDZ.
Uskraćivanje sredstava fakultetima UNSA, nesumnjivo je korak prema onemogućavanju realizacije studijskih programa. Kada se tome doda da je opskurna sanitarna ministrica (predaje sanitarne opredmete na Univerzitetu u Vitezu, gdje je izabrana za izvanrednu profesoricu) već ukinula gotovo sva sredstva pogtrebna za svakodnevne troškove funkcioniranja institucija (papir, sanitarna sredstva, higijenska sredstva, admkinistz+rativni materijal …) i materijalne troškove, jasno je da je cilj ove “akcije” ministrice uništavanje visokog obrazovanja i, posebno, uništavanje društvene i humanističke misli u BiH. Pri svemu tome je očigledno da je Mesihović tek marioneta Marjanovića, koji naloge za destrukciju visokog obrazovanbja dobija iz Zagreba. Mesihović je, kao i svaki aparatčik i neznalica, vrlo odlučna u svojoj namjeri da ispuni Marjanovićeve naloge, tako da ne postoji drugi način da UNSA bude spašen do da Mesihović bude smijenjena! Njena smjena nije samo u interesu zaposlenih u visokom obrazovanju, nego i cijele društvene zajednice.
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Besramna Sabina Ćudić želi zatvoriti oči građanima BiH!

Sabina Ćudić je osudila pozivanje na pripremu za odbranu BiH koje je došlo iz SBiH. …