Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Svaki put kad je Čović u škripcu u javnosti se ukaže demokršćanski mislitelj Ivo Komšić

Svaki put kad je Čović u škripcu u javnosti se ukaže demokršćanski mislitelj Ivo Komšić

Posljednjih mjeseci američka administracija šalje sve snažnije signale da im je jasno da je Dragan Čović jedan od ključnih zastupnika ruskih interesa u BiH. Kako su amerikanci tek sada uspjeli saznati ono što građani BiH već godinama znaju, posebno je pitanje. Ono što su reakcije SAD, pored svega ostalog, proizvele, jeste učestalo ukazivanje Ive Komšića u medijima, ponajviše na paraobavještajnoj N1, gdje ovaj demokršćanski mislitelj objašnjava političku situaciju u BiH. Naravno, on poruke u svojim objašnjenjima ne šalje glasačima HDZ, nego isključivo Bošnjacima!
Ivu Komšića ne zanimaju građani BiH, niti želi dopustiti mogućnost prevladavanja ideje građanske BiH, zato se obraća Bošnjacima. Drugim riječima, Komšić se Bošnjacima obraća sa ciljem da se oni ne sjete da je osnova svake moderne i prosperitetne države građanski, a ne etnički suverenitet! Zato Komšić, u svojim prethodnim obraćanjima Bošnjacima, poput svoje doktorandice Sanje Vlaisavljević, Hrvate u BiH predstavlja nacijom, samim tim osnovom suvereniteta zajednice u kojoj žive, iz čega slijedi da je BiH zajednica nacija Hrvata i Srba kojoj su pridruženi i Bošnjaci.
U svemu tome, svjestan je toga Komšić, najvažnije je da Bošnjaci ne shvate da kao etnička skupina samo mogu izgubiti državu, a da je građanski suverenitet jedini način da je odbrane i očuvaju. Zato se on obraća Bošnjacima i poziva ih na savez sa Hrvatima (?!). Bošnjaci čine građansku većinu i to je ono što Komšiću i njegovim nalogodavcima u BiH nikako ne odgovara. Uostalom, to je i razlog zbog kojeg je Izetbegovićevo prevarantsko koketiranje sa građanskom opcijom postalo razlogom da bude targetiran kao glavni neprijatelj zapadnih centara moći. Očigledno, strah od ideje građanske BiH je toliko veliki da se čak i Izetbegovićevo lakrdijanje smatra opasnim.
Zato Komšić u svojim javnim ukazivanjima, posebno u posljednjem, ono što govori upućuje Bošnjacima sa jasnim nastojanjem da ih podrži da ostanu samo etnička skupina (još bolje bi bilo kada bi mogli ostati vjerskom skupinom) i da se nipošto ne priklanjaju idejama građanske države. U situaciji u kojoj se Dragan Čović toliko ispucao sa svojim radikalnim kleronacionalističkim stavovima, Komšić se pojavljuje kao umjereni, dobroćudni demokršćanski političar koji nudi “savez”  bez koncentracionih logora, uz dopuštanje vjerskih prava, uvažavanje žrtava i svega što je potrebno samo da se ne stvori kritična masa koja će podržavati građansku BiH! Dakle, kada Čovićev radikalizam doživi fijasko, tada se ukazuje Ivo Komšić i govori o “savezu naroda” i svemu drugom što će zaustaviti širenje ideje građanske BiH.
Pritom Komšić otkriva i “bošnjački nacionalizam” koji je, gle čuda, sadržan u ideji građanske BiH! Dok je u Sarajevu, kako saznajemo od naših izvora, bespovratno dobijao ogromne stanove i poslovne prostore, brojne funkcije i poslove koji su njemu, odnosno njegovoj obitelji, donosili višemilionske zarade (preko privatne firme u kojoj je uposlenica bila samo njegova supruga), nije bilo nikakvog “bošnjačkog nacionalizma”! Komšić je bogatstvo stekao za vrijeme vladavine najveće bošnjačke nacionalističke klike, ali su oni za Komšića, očigledno bili prihvatljivi, što zbog enormnog trpanja novca u džepove, što zbog tvrdokornog insistiranja na etničkom uređenju BiH. Oni koji su protiv etničkog uređenja, sada su nacionalisti, a pored svega nema više ni stanova, ni poslovnih prostora, ali je ostalo nešto unosnih poslova.
Ivo Komšić je živi dokaz tome koliko ideja građanske BiH smeta demokršćanskim centrima moći. Sasvim sigurno, jednako koliko i ideji “ruskog sveta”! Komšićevo obraćanje Bošnjacima samo je drugo lice politike koju provodi Dragan Čović, zato se Komšić i pojavljuje kada je Čović u škripcu. Komšić svojim umjerenim etničkim separatizmom nije ništa postigao u rodnom Kiseljaku, ili bilo kojem drugom području gdje decenijama suvereno vlada HDZ! Nikakav rezultat Komšić nije ostvario ni u Središnjoj Bosni, a posebno ništa nije postigao u Zapadnoj Hercegovini. To je i razumljivo, jer njegova namjena i nije da djeluje na biračko tijelo HDZ, nego da se obraća Bošnjacima i da njima daje nadu da će više postići kao etnička skupina, nego kao građanska državotvorna većina. U tome je cilj i smisao djelovanja Ive Komšića, a sve što se čini da on ne zna, ili ne razumije, poput razlike između naroda i nacije, odnosno etničke skupine i nacije, samo su jeftine podvale. Komšić sve to jako dobro poznaje, ali želi da oni kojima se obraća, a to su Bošnjaci, ove razlike nikada ne shvate.
Analitički tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Delegacija koja je odala počast vojsci RS u Bratuncu, samo je slijedila kontinuitet politike EU

Predstavnik Delegacije EU u BiH zajedno sa nekoliko diplomata zemalja EU koji borave u BiH …