Home / MAGAZIN / ZDRAVLJE / 11 razloga da jedete borovnice

11 razloga da jedete borovnice

Poznata je izreka da se otrov čuva u malim bocama, ali u njima se čuva i lijek. Ovo je posebno tačno kada se radi o borovnicama, jer ova sićušna voćka pomaže u radu mozga, omekšava suhu kožu, a sprječava čak i razvoj kancerogenih ćelija. Evo još razloga da što češće sebi priuštite uživanje u borovnicama.
ZDRAV IMUNI SISTEM

Istraživanje je pokazalo da borovnice u sebi sadrže najviše antioksidanata od svih svježih voćki i povrćki koje su do sada testirane. Antioksidanti pomažu imunom sistemu tako što neutrališu slobodne radikale koji ulaze u tijelo preko pesticida ili dima.

Većina antioksidantne moći koju borovnice imaju potiče od pigmenta koji im daje tamno plavu boju.

STIMULACIJA MOZGA

Užina od svježih borovnica može vam pomoći da vam mozak radi snažnije i da razmišljate brže i kreativnije. Jedna studija ukazuje i na to da borovnice usporavaju efekte starenja na memoriju.

OŽIVLJAVANJE KOŽE

Ako napravite masku od dvije kašikice borovnica, dvije šolje braon šećera i tri kašike limunovog soka, vaše lice će živnuti jer će šećer odkloniti i osušene dijelove kože, limun će joj dati sjaj a antioksidanti iz borovnica pobrinuće se za njenu mekoću.

DOBAR VID

Dvije porcije borovnica na dan smanjuju rizik od gubitka vida uslijed starenja za čak 38 odsto.

ZDRAVO SRCE

Pet ili više porcija borovnica nedeljno smanjuje rizik od srčanog udara, posebno kod žena.

Borovnice sadrže visoku dozu komponenata koje pomažu arterijama u diletaciji.

NIŽI ŠEĆER

Borovnice imaju niske glihemijske indekse, pa imaju pozitivan efekat na regulaciju šećera u krvi, pogotovo kod osoba koje već boluju od dijabetisa. Pet porcija borovnica svakoga dana dovešće do značajnog poboljšanja nakon dva mjeseca.

PREVENTIVA PROTIV RAKA

Antocijan koji borovnici daje tamnu boju napada ćelije raka, a može uticati i na smanjenje intenziteta rasta već postojećeg tumora. Dovoljno je da svakoga dana pojedete parče pite sa borovnicama ili pola šolje ovog bobičastog voća.

POMOĆ BEŠICI

Borovnice, kao i brusnice sadrže komponentu koja pomaže zidu bešike da se izbori sa bakterijama i infekcijama urinarnog trakta.

UMANJIVANJE SALA NA STOMAKU

Polifenoli koji se nalaze u borovnicama utiču na razbijanje ćelija masti, sto se posebno odražava na salo oko stomaka. Ovo voće sadrži i veoma malo kalorija, oko 110 po činiji, pa zato može da bude odlična poslastica ako pokušavate da skinete kilažu.

POMOĆ KOD ZATVORA

Jedna porcija borovnica sadrži oko 4 grama vlakana, što je oko 14 odsto preporučene dnevne doze. Borovnice pomažu hidrataciji crejvnog trakta, što je vrlo bitno za njegovvo normalno funkcionisanje.

ZDRAVLJE KOSTIJU

Borovnice sadrže veliku dozu mangana, koji igra važnu ulogu u razvoju kostiju. Ukoliko vaše dijete voli borovnice, neka ih jede kad god želi jer će tako razviti značajno gušću koštanu masu od svojih vršnjaka.

About Ekran

Check Also

satller i forto

Nešto opasno nije u redu – Sattler se brine o vakcinaciji u Sarajevu!

Johann Sattler je sa bezveznim premijerom Edinom Fortom obišao Zetru i založio se za vakcinaciju …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Powered by keepvid themefull earn money