Home / ZANIMLJIVOSTI / Vincent Van Gogh svoje uho je “dao farmerovoj kćerki Gabrielle”

Vincent Van Gogh svoje uho je “dao farmerovoj kćerki Gabrielle”

Slavni slikar Vincent Van Gogh dao je svoje odsječeno uho mladoj ženi koja se zvala Gabrielle Berlatier, objavio je BBC.
Prema novom istraživanju, Gabrielle je radila kao služavka u javnoj kući. Dok joj je davao odrezano uho, Van Gogh je navodno rekao: “Čuvaj pažljivo ovaj predmet”.

U knjizi “Van Goghovo uho: istinita priča”, koja je objavljena prošle sedmice, autorica Bernadette Murphyspominje mladu ženu. Murphy je kazala kako je obećala potomcima Gabrielle Berlatier da će u tajnosti čuvati njezino prezime, sve dok oni ne pristanu da se objavi, javlja Hina.

Nakon objavljivanja knjige, list The Art Newspaper slijedio je detalje u knjizi i pronašao Gabrijelino ime u podacima Instituta Pasteur u Parizu. Naime ondje se liječila od bjesnoće nakon što ju je ugrizao pas.

Gabriellino ime otkriveno je 1936. u tekstu u kojemu se navodi policajac koji je pozvan u javnu kuću u Arles gdje je Van Gogh odrezao uho 1888., no novinski tekstovi u to vrijeme spominju je kao Rachel, što je mogao biti nadimak.

Slikar je odrezao uho nakon što je pretrpio živčani slom. Dan kasnije pronašla ga je policija i smjestila u bolnicu. Van Gogh sebi je oduzeo život 1890. godine.
(Izvor:Fena)

About Ekran

Check Also

zastava_bih

HOĆE LI BiH IKADA VIŠE VIDJETI SVJETSKE ROCK ZVIJEZDE?

Dvadesetak godina turbo-folk politike, koju je daleko najintenzivnije vodila SDA i njeni nacionalistički partneri svih …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Powered by keepvid themefull earn money