Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Sanja Vlaisavljević kidiše na doktorsku titulu!

Sanja Vlaisavljević kidiše na doktorsku titulu!

U javnosti poznata po kontinuiranom iznošenju neistina, Sanja Vlaisavljević je, koristeći zadnje momente propalog i nelegalnog prorektorskog mandata supruga Uge (alias Jugoslav), krenula u juriš na titulu doktora nauka. Kako Ekran saznaje, direktorica bizarnog Centra za kulturu dijaloga, paravana za sumnjive finansijske radnje, ovih dana je pristupila odbrani radne verzije svog doktorata. O tome je, uostalom, gospođa Vlaisavljević potrčala da obavijesti javnost preko svoje facebook stranice. U javnost su procurile informacije da je “njen doktorat“ u stvari djelo supruga Uge Vlaisavljevića, koji je obezbijedio da njegova “ljepša polovina“ ima i naklonjenu komisiju i da sve protiče bez problema na Filozofskom fakultetu i Odsjeku za sociologiju, gdje je dotični inače u stalnom radnom odnosu.
Tema sumnjivog doktorata je “Javni um i mogućnosti deliberacije u doba etnonacionalizma u Bosni i Hercegovini“, što upućeni kvalificiraju kao još jedan dokaz o vrlo ozbiljnoj nekompetenciji autora (autorice). Naime, prema kompetentnim osobama koje smo kontaktirali kao eksperte izvan BiH, tema je toliko široka da sasvim sigurno ne može biti tema doktorske radnje. Praktično, tema dozvoljava da sve što se napiše može biti kvalificirano kao prihvatljivo, što je u ozbiljnim doktorskim studijima neprihvatljivo. Posebno je interesantno da se aktuelna situacija u BiH koristi kao predmet istraživanja, mada u okolnostima kakve trenutno vladaju kod nas ona to nikako ne bi mogla biti. Posebno to ne može biti u teoretskom smislu kakav je zadat temom.
Pored toga, “javni um“ se upotrebljava kao znanstvena kategorija, mada kao takav nije utemeljen u sociologiji, nego je, kao ideja čuvenog američkog filozofa i teoretičara društva Rolsa, ostao predmet sporenja među teoretičarima. Sve to nije bilo sporno za komisiju koja je odobravala ovu temu, jer je, prema našim informacijama, kandidatkinja i prije doktorata doktorirala! Regionalno priznati istraživač iz oblasti sociologije, koji je želio ostati anoniman, u kontaktu sa nama je, ne znajući ko je doktorant, rekao da se ovakve teme i ovakve upotrebe specifičnih sintagmi i termina, koriste samo u slučajevima u kojima je “sve dopušteno“, što “nipošto ne bi smio biti slučaj sa nekom doktorskom disertacijom“. Kao što vidimo, u slučaju supruge “mislitelja univerziteta kao kaznionice“, to je ne samo dopušteno, nego i zahtijevano od komisije da akceptira!
Nije li slučaj Sanje Vlaisavljević klasičan primjer nepotizma na Univerzitetu u Sarajevu? Nije li sramotno da neko ko do udaje za svog profesora (provjerene informacije) nije mogao završiti ni studiji, nakon uplovljavanja u “bračnu luku” i nakon zaustavljanja ratnog haosa u BiH postaje javnom ličnošću i samoproglašenim ekspertom za sva moguća i nemoguća pitanja? Nije li preočigledno da Sanja Vlaisavljević, valjda vođena svojom prijeratnom praksom (što je sigurno, sigurno je!), diplome stiče samo i isključivo tamo gdje joj radi suprug? Doktorski studiji sociologije, navodno i znatno kvalitetniji, postoji i na Fakultetu političkih nauka, zar nije normalno doktorirati upravo tamo gdje nema sumnji u nepotizam?
Kako Ekran saznaje, ova i ovakva tema nije inicirana samo potrebom da se sve brzo završi. Ona nije preopćenita samo zbog nekompetentnosti doktorantice, nego i zbog potrebe da se stekne doktorat baš iz obasti koju trenutno, ne držeći nastavu, na Odsjeku za sociologiju “pokriva“ Ugo Vlaisavljević! Tako će, nakon osvajanja doktorata, supruga Sanja zauzeti suprugovo mjesto, jer će se ovaj povući sa mjesta predavača zbog “preopterećenosti“!
To je način na koji je, prema onome što se priča na Filozofskom fakultetu, Sanji Vlaisavljević, poznatoj po javnom iznošenju neistina, obezbijeđeno mjesto profesorice. A na koji način se “direktorica dijaloga“ zaista legitimira kao osoba opterečena neistinama i stvaranjem lažne slike o sebi, pokazuju i njeni javni istupi u kojima čak provjerljive činjenice predstavlja u krivom svjetlu. Ona je, primjera radi,od činjenice da nije sudski osuđena kao klevetnica, mada po svemu onome što smo mi saznali u to nema sumnje, iskonstruirala čistu laž da su njene laži postale istina! Vjerovatno i jesu za one koji su mentalnog profila kao ona sama.
Ekran je došao do obimnog materijala koji govori u prilog tome i koji ćemo objaviti nakon njegove analize i uvida u sudski spis pomenutog spora. Nakon samo površnog uvida, možemo reći da bi ovaj proces možda mogao biti i dokaz korupcije u sudstvu i očigledan primjer bezobrazluka “djelilaca (ne)pravde“ u našem sudskom sistemu. Ali ostavimo to za novinarska istraživanja koja ćemo objaviti u narednom periodu.
Način na koji se pred očima javnosti odvija proces po mnogima nepotističkog sticanja diplome doktora sociologije, u stvari je ruganje javnosti i univerzitetskoj zajednici. Tako očigledno i bezočno “udoktoravanje“ nekoga ko, prema mišljenju nekih kompetentnih osoba, teško da bi mogao položiti ozbiljan ispit na studiju filozofije i sociologije, samo govori do koje mjere je naše društvo propalo. Kada se tome doda i činjenica da neki mediji otvoreno podržavaju ovakav način sticanja zvanja, onda zaista moramo konstatirati da bh javnost i društvo u cjelini pate od fašizacije i uspostavljanja potpuno netransparentnog upravljanja društvenim procesima. Kidisanje Sanje Vlaisavljević na titulu doktora nauka nam se čini dokazom za to.
Način na koji se odvija “udoktoravanje” Vlaisavljevićke, istovremeno pokazuje i osnovanost informacija o ideji vladavine “povlaštenih” na UNSA. Prema ovim informacijama, za vrijeme “avdispahićevanja” postojala je ideja stvaranja elite povlaštenih profesora, koji su, pod maskom akademske autonomije, radili šta su htjeli. Način na koji se Sanja Vlaisavljević od jedne neuspješne studentice prava i sumnjive studentice filozofije, sociologije i ko zna čega još, pretvara u doktora socioloških nauka, daje dojam legitimiranja vladavine bezakonja, nepotizma, korupcije i neznanja na UNSA. Uostalom, već je dovoljno pročitati i izvršiti uvid u javni rad Sanje Vlaisavljević da bi se uvjerilo kako se u njenom slučaju zaista radi o osobi skromnih intelektualnih kapaciteta, ali bezgranične samoljubivosti i bešćutnosti.

ISTRAŽIVAČKI TIM EKRAN.ba

About Ekran

Check Also

jovanovic

Čedomir Jovanović glasno upozorava: Dodik je Putinov vojnik!

“Mene plaši što Vučić šuti. Mislim da šuti, jer se sve ovo izmaklo kontroli i …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Powered by keepvid themefull earn money