Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Zakulisne radnje Memnune Hasanica

Zakulisne radnje Memnune Hasanica

Koliko je bezakonja u nastojanjima dekanese Filozofskog fakulteta u Zenici (FFUNZE) Memnune Hasanica, najbolje govori informacija da je ova suspektna profesorica, koristeći poziciju koju obnaša, pokušala jednog magistra iz Niša (ime i prezima poznato portalu) “probaciti” u zvanje docenta na fakultetu kojim upravlja. Samo zahvaljujući profesorima FFUNZE kojima je ugled institucije važniji od ličnih interesa dekanese, to se nije desilo. O čemu se radi.
Magistar kojeg je Hasanica pokušala ubaciti u nastavu kao docenta, suprotno svim zakonskim normama, dobio je zvanje docenta na jednom privatnom univerzitetu u Republici Srpskoj. Kako je doktoriranje gospođe Hasanica vezano za manji bh entitet, odnosno za Univerzitet u Banja Luci, vrlo je vjerovatno da je dekanesa svoj nezakoniti pokušaj u stvari izvela kao revanš za usluge koje je dobila na UNBL. Prema informacijama do kojih smo došli, znanstveno suspektnu Memnunu Hasanicu na Univerzitetu u Sarajevu niko nije smatrao sposobnom da može zadovoljiti kriterije znanosti i doktorirati na Filozofskom fakultetu. Stoga je spasonosno rješenje našla na UNBL, gdje je, prema informacijama koje imamo, uspjela prijaviti doktorat zahvaljujući pristanku profesora sa Filozofskog fakulteta banjalučkog univerziteta.
Nakon što je na, u najmanju ruku, čudan način stekla doktorat, Memnuna Hasanica je stekla i “obavezu” suradnje sa profesorima koji su joj učinili uslugu. Logika govori da je zato i pokušala, po nalogu svojih “mentora”, obezbijediti nekome ko ima tek magisteriji da bude priznat kao docent, za što je najmanje potreban doktorat nauka.
Ovakva zloupotreba položaja, koju su spriječili savjesni profesori, na normalnim univerzitetima značila bi uklanjanje sa pozicije. Na UNZE je sprečavanje zloupotrebe značilo osvetu Memnune Hasanice. Ona je, naime, nakon što je spriječena u svojim nezakonitim namjerama, krenula sa osvetama prema onima koji nisu glasali za njen prijedlog i spriječili nezakonitosti. Otišla je tako daleko da je nepodobnim uručila i rješenja sa upozorenjem pred otkaz! Upućeni u stanje na FFUNZE govore da je ovo samo vrh ledenog brijega bahatog ponašanja Memnune Hasanice, koje sve više izlazi i iz okvira civilizacijski prihvatljivog ophođenja jedne rukovodne osobe.
Pokušavajući verificirati magistra za docenta, Memnuna Hasanica je u stvari pokušala FF vratiti u vrijeme kada je jedan suspektni magistar (čija egalnost nije utvrđena) bio dekan tadašnjeg Pedagoškog fakulta. Potpuno je jasno da “dekanisanje” Hasanice nema veze sa zakonom, a još manje veze sa akademizmom i pristojnim ponašanjem. Nejasno je, međutim, zašto UOUNZE i rektor toleriraju nezakonitosti, koje će, bez sumnje, skupo koštati ovu instituciju. Da li se odgovor nalazi u neformalnim političkim centrima moći kojim ne odgovara jak i priznat Filozofski fakultet? Da li zbog toga Memnuna Hasanica može da radi šta joj padne na pamet?
Na žalost, na UNZE očito ne shvataju da ovakvi dekani, korupcija i nepotizam nipošto ne mogu biti od koristi instituciji. Naprotiv, oni će sasvim sigurno nanijeti veliku štetu, koja će biti teško popravljiva. Nakon što smo došli do informacija o tome kako su čak i prije izbora diskreditirani i eliminirani protivkandidati Memnune Hasanice, moramo postaviti pitanje: ne radili se o djelovanju svojevrsne “političke i akademske mafije”. Ovo tim prije kada se zna da je na FF UNZE nezakonito angažiran miljenik nacionalističkih političkih centara moći Ugo Vlaisavljević. Informacije o predizbornim igrama kojim je uklonjen najozbiljniji protivkandidat Hasanice, objavljujemo u narednih nekoliko dana, nakon što provjerimo njihovu vjerodostojnost.
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *