Home / VIJESTI / SVIJET / Prvenstvo u pušenju lule održanom u Japanu

Prvenstvo u pušenju lule održanom u Japanu

20181028_12355620181028_120539PLAKAT PRVENSTVA 2018 copyTakmičenje u pušenju lule je disciplina u duhu ferplay-a, sa svrhom druženja i zabave te je vrlo cijenjena u svijetu. Svjetska organizacija pušača lule (cipc.pipeclubc.com) je održalo svjetsko prvenstvo u ovoj disciplini 28. 10. 2018. godine koje se održavalo u glavnom gradu Japana, Tokiju. Inače ova takmičenja u svijetu se održavaju već preko 140 godina, a u Hrvatskoj od 8.12.1984.

Predstavnik Bosne i Hercegovine u timu hrvatske reprezentacije je bio prof. dr. Armin Škrbo koji nam je prenio svoje utiske sa ovog takmičenja. Japan tj. Tokio sa 35 miliona stanovnika ima jednu sličnost sa Sarajevom. U cijelom Tokiju nema ni jedne korpe za smeće kao i kod nas i tu prestaju sve sličnosti. Ovaj, za nas nestvaran svijet je sve podredio čovjeku i u tom „mravinjaku“ apsolutno sve funkcioniše. Apsolutna čistoća (zato nema ni korpi za otpatke), podzemne željeznice gdje u svakom trenu boravi oko 10 miliona stanovnika, niko nikom ne smeta, telefoni ne zvone iako su svi na mobitelima, niko ne razgovara i ne gleda vas u oči. Svi paze da ne smetaju drugom, a ljubaznost u razgovorima je nestvarna. Za korištenje toaleta, a koji se nalaze na svakom koraku i izgledaju kao u hotelima sa 5 zvjezdica, prosječnom intelektualcu bi trebao kurs od 3 dana, jer je sve elektronski regulisano.

U tim uslovima prof. dr. Armin Škrbo je, od preko tristo učesnika iz cijeloga svijeta osvojio izvanredno 73 mjesto i ušao u 25% najboljih pušača lule u svijetu.

Odmah iza svjetskog takmičenja Hrvatsko udruženje pušača lule je organizovalo 25-o otvoreno prvenstvo hrvatske koje je održano u Splitu 24. 11. 2018. godine. Prema međunarodnim pravilima, pobjedu u muškoj konkurenciji odnio je prof. dr. Armin Škrbo iz Sarajeva,  koji je lulu pušio jedan sat, 10 minuta i 9 sekundi. Ovo mu je četvrta pobjeda a prvi put je postao prvakom hrvatske 1. 10. 2011. godine u Zagrebu te je tema postera i diploma takmičenja u Splitu posvećena prof. Škrbo Arminu.

Prema pravilima, smije se koristiti jedino vlastita lula s ravnim “kamišom”, a svaki natjecatelj dobiva samo 3 grama duhana, dvije šibice i drveni nabijač. Natjecanje počinje punjenjem lule u strogo određenom vremenu od najviše pet minuta. Potom slijedi paljenje duhana koje smije trajati najviše jednu minutu. Natjecatelj se pritom koristi jednom šibicom, a jedino ako mu se tijekom paljenja ugasi ili slomi, smije uzeti i drugu. Ako ne uspije upaliti ni drugom šibicom za njega je natjecanje završeno. Natjecanje strogo nadziru dva suca, (sudci natjecanja su bili: Milan Karamarković iz Zagreba i Neven Tomaš iz Splita.) a tijekom pušenja može se samo sjediti i ne smije se puno micati, dok na stolu ispred pušača smije biti samo drveni nabijač kojim održava lulu “na životu”.Natjecati se, inače, mogu samo osobe starije od 18 godina.

 

About Ekran

Check Also

Šta građani dobijaju plaćajući RTV pretplatu?

Odgovor na pitanje iz naslova glasi – ništa! I zaista je tako. Ako hoćemo biti …