Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Nastavak skandala na UNZE: Kako je Lamija Ekinović izabrana za višeg asistenta na Filozofskom fakultetu

Nastavak skandala na UNZE: Kako je Lamija Ekinović izabrana za višeg asistenta na Filozofskom fakultetu

Da je Univerzitet u Zenici već odavno porodični biznis pojedinih zeničkih porodica, odavno je poznato. Ipak, činjenica da se na ovoj instituciji tako otvoreno protežiraju kandidati sa “podobnim” prezimenima, nadilazi i primjere iz udžbenika o nepotizmu! Najnoviji primjer za to je Lamija Ekinović, kćerka Jasminke Ekinović, čuvene šefice za ekonomsko-finansijske poslove.
Jasminka Ekinović je, inače, u bliskom srodstvu sa Sabahudinom Bahom Ekinovićem, bivšim rektorom UNZE i opskurnim članom zeničkih centara političke moći. Pored toga, Jasminka Ekinović je portalu Ekran.ba poznata kao dio tima za maltretiranje i teroriziranje “nepodobnih” profesora na UNZE, prije svih na Filozofskom fakultetu UNZE (FFUNZE).
Upravo na ovom Fakultetu Jasminkina kćerka Lamija je u junu ove godine stekla titulu “master njemačkog jezika”. Titula je stečena pod mentorstvom suspektne dekanese, za koju već postoje sumnje za kriminalne radnje, Memnune Hasanice. Hasanica je kao dekanesa bila kreator ovog sticanja zvanja mlađahne kćerke šefice administracije UNZE, ali i još izrazitiji kreator njenog izbora u zvanje višeg asistenta, koje je uslijedilo tek nešto više od mjesec dana po sticanju zvanja mastera.
Svi dokumenti do kojih smo uspjeli doći, upućuju na to da je Hasanica i prije masteriranja Lamije Ekinović već pripremila njen izbor. Prema dokumentu FFUNZE br. 04-200-001-254/18 konkurs na kojem će Lamija Ekinović biti izabrana za višeg asistenta, objavljen je samo jedan dan nakon njenog magstriranja (6.6.2018.)! Odluka o raspisivanju konkursa donijeta je na istoj sjednici na kojoj je utvrđen datum odbrane master radnje, ali je konkurs objavljen dan nakon magistriranja kćerke namještenice Rektorata UNZE.
Da to nije slučajno, pokazuje i činjenica da je komisija za odbranu njenog mastera identična komisiji za izbor asistenta! Naravno, u oba slučaja glavnu riječ je vodila suspektna Memnuna Hasanica. Baš kao što je i, prema našim informacijama, majka nove asistentice praktično odredila dan objavljivanja konkursa.
Pored svega, Lamija Ekinović je na sumnjivom konkursu ekspresno izabrana u zvanje višeg asistenta, preskačući zvanje asistenta. Tako je neko ko je doslovno jučer bio student, preko noći postao viši asistent.”Slučajno”, radi se o kćerki šefice administracije u Rektoratu UNZE.
Ekran.ba je već pisao o tome da se sa UNZE odstranjuju “nepodobni” profesori, kako bi bila dovedena djeca iz političkih centara moći i oni koji ideološki odgovaraju “zeničkoj čaršiji”. Kada se zna kakav se pritisak na “nepodobne” vrši na FF UNZE i kada se zna da je Memnuna Hasanica, uprkos sticanju uvjeta za mirovinu i dalje u radnom odmosu (o čemu smo već pisali), postavlja se pitanje nije li izbor Lamije Ekinović eklatantan primjer nepotizma, manipulacija zakonima i zloupotrebama službenog položaja?
Uopće nema sumnje da je nova asistentica, izabrana bez zaposlenja, već odavno u pripremi za izbor na FF UNZE. Baš kao što nema sumnje da je Alica Arnaut, inače kćerka bizarnog dekana FFUNZE iz poslijeratnog prrioda, Muhameda Arnata, u pripremi za novu dekanesu ove institucije. Očigledne stvari, izgleda, ne vide samo nadležni. Prije svih Senat i UO UNZE, ali i Tužilaštvo ZDK.
Informacije do kojih smo došli govore da nadležno Tužilaštvo ne reagira zahvaljujući uticaju Sabine Kukić, službenice u ovoj instituciji, inače supruge problematičnog rektora Damira Kukića. Kako jedna službenica može imati uticaj na rad Tužilaštva, pisat ćemo u narednim danima. Ostaje činjenica da UO UNZE ne reagira ni na otvorene primjere nepotizma i zloupotreba službenog položaja. Navodno, izostanak njihove reakcije dolazi zbog ustupaka koje im čini Damir Kukić. Informacije do kojih smo došli, a koje ćemo objaviti u narednom periodu, govore u prilog toma da je odnos članova UO prema njihovim obavezama vezan za interese koje oni osobno imaju.
Na kraju, ne možemo a da se ne pitamo: nije li izbor Lamije Ekinović novi dokaz u prilog mišljenjima da na UNZE postoji organizirana grupa koja zloupotrebama ovu instituciju stavlja u funkciju privatnih interesa pojedinaca iz odabranih porodica? Ne treba zaboraviti da njen izbor nije jedini “čudan” slučaj izbora i upošljavanja. Uostalom, činjenica sprege majke, dekanese i mentorice, bivšeg i sadašnjeg rektora i drugih sudionika, čini se dovoljnim razlogom za osnovanost sumnji u nepotizam i kriminal.
U svakom slučaju, na gubitku je Univerzitet, koji je od dolaska Kukića na poziciju rektora u potpunosti izgubio međunarodni kredibilitet. Potvrdu toga moguće je vrlo jednostavno naći na ranking listi Webometricsa, koja je dostupna putem interneta. Ekran nastavlja sa istraživanjem nezakonitosti na UNZE i nedjelovanjem nadležnih u cilju zaustavljanja kriminalizacije ove institucije.
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

josip muselimovic

Josip Muselimović nedvosmisleno podržao zakonsko sprečavanje negiranja genocida!

Vjerovatno najbolji bh odvjetnik Josip Muselimović je nedvosmisleno podržao Inzkovo donošenje zakonskog rješenja za sprečavanje …

Powered by keepvid themefull earn money