Home / VIJESTI / SVIJET / Naučnici otkrili novi oblik moždane aktivnosti

Naučnici otkrili novi oblik moždane aktivnosti

Naučnici su otkrili novi oblik moždane aktivnosti koja je povezana s načinom na koji ćelije procesuiraju informacije. Nevjerovatno otkriće sugeriše da su naši mozgovi snažniji nego što se mislilo.
Novo istraživanje koje su uradili njemački i grčki naučnici, a objavljeno je u časopisu “Science”, fokusira se na signale poslane i primljene na kraju neurona poznatih kao dendriti. Informacija koju prenese ovaj dio mozga je ključna za to kako organ odlučuje o nakadnim radnjama.

Radeći na dijelu tkiva ljudskog mozga, tim je pronašao neočekivano kompleksnu električnu aktivnost u dendritima ljudskih piramidalnih neurona. Modeliranje ove aktivnosti pokazalo je da su pojedinačni neuroni sposobni riješiti probleme za koje se smatralo da im treba puno više snage mozga.

Dendriti su ključni za razumijevanje mozga jer su oni u srcu onoga što određuje računsku moć pojedinih neurona.
Trenutno se malo zna o tome kako dendriti rade u drugim vrstama ili da li je ova vrsta visokoračunskih aktivnosti jedinstvena ljudima. Poručeno je kako je potrebno nastaviti istraživanja s ciljem popunjavanja ovih praznina i traženja dodatnih odgovora.

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …