Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Uznemirujući sadržaj: Da li akademska mafija na UNZE sa zlostavljanja prelazi na prijetnje smrću?!

Uznemirujući sadržaj: Da li akademska mafija na UNZE sa zlostavljanja prelazi na prijetnje smrću?!

Fotografije koje je dobio portal Ekran.ba napravljene su 24. 6. 2020., kada je profesorica Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici (FFUNZE), Edisa Gazetić, na svom stolu zatekla užasan prizor uginulog miša pored tastature računara koji koristi. Miš se, prema iskazu spremačice, dan prije nije nalazio tu, što znači da je u kasnim poslijepodnevnim ili večernjim satima dospio na mjesto na kojem je zatečen. Šta je ovaj glodar mogao tražiti pored tastature jednog računara i papira namijenjenih za svakodnevni rad, posebno kada se ima u vidu da, kako se vidi na fotografiji, papiri nisu pomicani, niti oštećeni od strane uginulog miša? Teško da ima objašnjenje za to!
Međutim, kada se zna da je profesorica Gazetić nedavno dobila pravosnažnu presudu, kojom je pobijedila “akademsku mafiju“ UNZE, onda se stvari moraju malo šire posmatrati. Uginuli miš na stolu profesorice koja se nije plašila ni zlostavljanja, ni prijetnji “akademske mafije“, teško da može biti drugačije objašnjen nego kao PRIJETNJA PO ŽIVOT! Slučaj je prijavljen policiji, ali do danas nije ništa efikasno učinjeno da se rasvijetli eventualna poruka koju je neko mogao na ovaj način poslati profesorici koja se hrabro suprotstavila “akademskoj mafiji“!
Vrlo je vjerovatno, na primjer, da su zloglasna Memnuna Hasanica, koja je indirektno presudom  protiv UNZE označena kao zlostavljačica i osoba sklona zloupotrebi službenog položaja, i Damir Kukić, koji je direktno pokazan odgovornim za zlostavljanja na UNZE i uskraćivanje egzistencijalnih sredstava “nepodobnim profesorima“, imali motiv da, nakon gorkog poraza, profesorici Gazetić upute poruku da joj ni život nije siguran u njihovom okruženju. Imali su motiv za to i Jasminka Ekinović, primjera radi, koja je svojim “obračunavanjem“ uskratila egzistencijalna sredstva profesorici, kao i, Velida Mahovkić, koja je svojim “pravnim aktima“ bila poluga zlostavljanja i kriminalnog djelovanja na UNZE. Veći je broj onih koji su bili zainteresirani da profesorici pošalju prijetnju smrću, kako smo to mi razumjeli i uznemire je ostavljanjem mrtvog miša na njenom radnom stolu.
Naravno, Tužilaštvo ZDK i Vesna Kaknjo ništa ne čine da bi ovaj slučaj bio rasvijetljen. Bez namjere da prejudiciramo stvari, krajnje je indikativno da neko ko je nedavno dobio sudski spor protiv “akademske mafije“ zatiče mrtvog miša na stolu. Teško je povjerovati da je miš jednostavno uginuo baš na stolu, ali je vrlo lako pretpostaviti da je uginuli glodar ostavljen kao poruka onome ko je imao hrabrosti i znanja suprotstaviti se manijakalnom zlostavljanju i uskraćivanju sredstava za egzistenciju. Očigledno, ono što je zdravorazumski prihvatljivo, za Vesnu Kaknjo nije stvar razmatranja i glavna tužiteljica ZDK nastavlja svojim nedjelovanjem podržavati kriminalne radnje na UNZE. Da li je Vesna Kaknjo spremna podržati i ugrožavanje života, ukoliko je to u interesu “akademske mafije“ i političkih klanova kojim pripada?!
Portal Ekran.ba objavljuje dobijene fotografije i ostavlja čitaocima da sami prosude kako je uginuli miš završio na stolu “nepodobne“ profesorice. Ovom prilikom, nakon višemjesečnog bavljenja suspektnim, može se reči i kriminalnim radnjama na UNZE, postavljamo pitanje: nije li krajnje vrijeme da Tužilaštvo BiH počne da rasvjetljava moguću kriminalnu povezanost “akademske mafije“, političkih centara moći i pravosudnih mafijaša?! Nije li sve već odavno otišlo predaleko i nije li vrlo moguća prijetnja smrću profesorici Gazetić razlog da se dešavanja na UNZE počnu shvatati kao mogući organizirani kriminal?! Konačno, nije li krajnje vrijeme da se u oovaj slučaj uključe i predstavnici stranih institucija koje imaju uticaj na dešavanja u našoj zemlji. Zar zaista neko mora izgubiti život da bi se počelo razmatrati ono što je očigledno? Zar je život cijena ispitivanja odgovornosti odgovornih u pravosuđu i javnim instiutucijama?! Zar već sada nije jasno da je Vesna Kaknjo odgovorna za zataškavanje vrlo sumnjivih radnji i, konačno, moguće prijetnje po život?! Nama se čini neupitnim da se dešavanja na UNZE trebaju posmatrati u kontekstu organiziranog činjenja nezakonitosti. Činjenica da do danas niko nije želio utvrditi neosnovanost sumnji, ili potvrditi sumnje i poduzeti mjere, govori da sumnje u “aferi UNZE“ nisu neosnovane i možda vode do otkrivanja prvog slučaja organiziranog kriminala vođenog iz političkih centara moći. Portal Ekran.ba će, u cilju rasvjetljavanja “afere UNZE“, odbacivanja ili potvrđivanja sumnji, nastaviti objavljivati informacije koje dobije i analize koje slijede iz tih informacija. ostalom, kao što je Branko Perić (nesumnjivo kompetentna osoba) nedavno izjavio: novinari bolje obavljaju istraživačke poslove od tužilaštava. Nije li to potvrđeno u “aferi UNZE“?!
Istraživački tim
Ekran.ba     20200624_104151

About Ekran

Check Also

forto

Bezgranična nesposobnost Fortine vlade: obustavljeno revakcinisanje!

Revakcinisanja neće biti do daljnjeg! Odnosno, do dolaska vakcina, a kada će vakcine doći, nije …

Powered by keepvid themefull earn money