Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Kako Zahida Binakaj otvara apoteke: kriminal, “specijalni status“ ili oboje?

Kako Zahida Binakaj otvara apoteke: kriminal, “specijalni status“ ili oboje?

Zakon o apotekarskoj djelatnosti i Pravilnik o bližim uvjetima u pogledu prostora, opreme i kadra, kriterijima za osnivanje i obavljanje apotekarske djelatnosti u svim organizacionim oblicima, kao i načinu i postupku njihove verifikacije, predviđa između ostalog, prije otvaranja apoteke, pregled predviđenog prostora od strane stručne komisije koju imenuje kantonalni ministar zdravstva, a radi ocjene ispunjenosti uslova za njeno otvaranje. To je sasvim normalno, budući da je zdravstvena zaštita, kao i apotekarska djelatnost, organizirana na kantonalnim nivoima u FBiH. Međutim, kada se radi o apotekama Zahide Binakaj, vrijede druga pravila.

Čudnim spletom okolnosti kod otvaranja apoteka u vlasništvu „VIOLAFARM“ komisiju je ( po ocjeni kompetentnih pravnika potpuno neovlašteno) formirao federalni ministar zdravstva i to od uposlenika tog ministarsrstva, koji su sačinili zapisnike sa netačnim podacima. Već naredni dan isto to Ministarstvo zadravlja na osnovu takvih zapisnika donosi rješenja kojim se odobrava rad apotekama. Na ovaj način Kantonalno ministarstvo zdravstva ZDK, koje je zakonski jedino nadležno, je potpuno zaobiđeno. Zbog navedenog zainteresirani vlasnici drugih apoteka u upravnom postupku osporavaju zakonitost otvaranja tih apoteka i postupci za sve apoteke su u toku.

U tim postupcima PZU „VIOLAFARM“ zastupa Danijela Saller – Osenk. advokat iz Sarajeva, koja se pojavljuje kao jedan od osnivača Federalne farmaceutske komore, a istovremeno zastupa i tu komoru. Očigledna veza apoteka Zahide Binakaj, koja je izgleda predsjednica svih farmaceutskih komora, onih koje rade i onih koje su ugašene, po svemu sudeći je očigledna svima, izuzev nadležnim institucijama. Postaje sve jasnije da je sumnja kako je Zahida Binakaj kao predsjednica ugasila jednu komoru, osnovala drugu, gdje je takođe predsjednica, uzela pare od prve i sa tim parama sada praktično utiče na farmaceutsko tržište u FBiH, više nego osnovana.

Da nešto očigledno nije u redu i da iza svega stoji znažan centar moći, pokazuje nedjelovanje institucija. Protiv članova komisije koji su sačinili zapisnike sa lažnim sadržajem podnesena je krivična prijava  još 25. 05 2017. god. a do danas po istoj nije okončan rad. Radi se o jednostavnom predmetu koji se ne završava i pored desetak urgencija , a za to je zaista nemoguće naći zakonito opravdanje. Po svemu sudeći, nadležno tužilaštvo jednostavno ne želi procesuirati ono što je očigledno. Razlog neprocesuiranja može se nalaziti samo u zahtjevima koji dolaze iz centra moći koji štiti Binakaj i, očigledno, kontrolira tužilaštva.

Prema posljednjoj Informaciji Tužilaštava od 10. 06. 2020. godine, predmet nije okončan, a tužilac je na bolovanju, tako da izgleda da je i predmet na bolovanju.

Postupajući tužilac je, u međuvremenu, nažalost umro i sahranjen je 01. 07. 2020. godine, pa se logikom iz odgovora Tužilaštva pitamo da li je i predmet „sahranjen“ u neku novu ladicu. Naravno, pitamo se i da li Tužilaštvo i u drugim predmetima postupa ovako aljkavo, izbjegavajući da podigne očigledno osnovanu optužnicu.

Jedina je nada da će konačno i glavne tužiteljice (u skoro svi slučajevima koje znamo one su u pitanju, a ne oni!) početi da se bavi svojim poslom, pa samim tim i prestati vrijeđati inteligenciju građana skrivajući u svojim odgovorima nerad iza interesa ili faze istrage, jer ta priča odavno ne prolazi ni kod male djece. Najbolji primjer za ovakvo sakrivanje iza procedure daje Vesna Kaknjo, koja na upite o radu Tužilaštva ZDK u slučaju “afere UNZE“ odgovara – postupamo. Pritom sakriva da je njeno “postupanje“ u efektivnom smislu u stvari – spremanje u ladice.

Istraživački tim

Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Helez odao počast žrtvama zločina u Grabovici – ovaj potez bi morali slijediti svi BH političari koji imaju časti!

Zukan Helez, ministar odbrane BiH, učinio je prvi dobar potez od kada je stupio na …