Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Kojović nije shvatio rezultate proteklih izbora!

Kojović nije shvatio rezultate proteklih izbora!

Izjaviti da je zadovoljan rezultatima izbora u Mostaru, a zastupati “građansku politiku“, može samo neko ko je politički veoma plitak. Insistirati kao kandidatu za gradonačelnicu na osobi kojoj to treba faktički biti prvo zaposlenje, politički i društveno je neozbiljno i neodgovorno. Sve to i još mnogo toga, posebno u pogledu dešavanja u KS, ovih dana je iskazao predsjednik NS Predrag Kojović.
Kojović je nesumnjivo jedini stranački predsjednik koji je do sada neprekidno insistirao na BiH kao građanskoj državi. Rezultat toga bio je kontinuirani rast Naše stranke (NS) i povjerenje građana. Nakon koaliranja sa NiP, nedvosmisleno desničarskom strankom čije djelovanje u mnogo čemu upućuje na kreacije iz Beograda, NS je počeo da gubi povjerenje građana. Rezultat toga je značajan pad broja glasova prije svega u Sarajevu, ali i u cijeloj BiH.
Portal Ekran.ba je do sada, uz umjerenu podršku NS, analitiči upozoravao da ova stranka nema intelektualne kapacitete kojim bi mogla odgovoriti na izazove koji je čekaju kao vodeću građansku stranku u Sarajevu i stranku koja preferira da u BiH reanimira građansku politiku. Bilo je jasno da NS nema ozbiljnih intelektualaca čak ni među savjetnicima predsjednika Kojovića, a sada se to i potvrđuje. Na žalost, na brutalan način.
Izraziti zadovoljstvo izborima na kojim su nacionalističke stranke (računajući i Hrvatsku republikansku stranku) dobile trčetvrtinsku većinu, može samo neko ko nije imao ozbiljne suradnike sa kojima bi mogao analizirati izborne rezultate. Pored toga, srljanja sa ministarskim premijerskim i gradonačelničkim kandidatima koji nemaju ni znanja, ni iskustva, ni društvene zrelosti, moguća su samo u stranci koja je intelektualno potpuno opustošena. Naravno da određene zasluge, određenih stranačkih ljudi moraju biti potpuno uvažavane, ali u situaciji kada se očekuju nova rješenja, novo viđenje bh društva i novi putevi za izlazak iz krize, za što je NS dobila mandate, nuditi diletantske vlade i gradonačelnike zbog stranačkih razloga, pucanj je u vlastitu nogu.
Zato se može konstatirati da u NS nisu razumjeli situaciju u kojoj se nalaze, a koja im je predočena na proteklim izborima. Kojović i društvo, na žalost, nisu izašli iz okvira kućnih druženja i amaterskog pogleda na društvene probleme. Do općih izbora nije ostalo puno vremena, a sadašnje stanje stvari i djelovanje NS ukazuje da će ova stranka na tim izborima doživjeti ozbiljniji fijasko. Vlada KS i samozadovoljno minimiziranje problema, samo će biti generatori ozbiljnijeg pada povjerenja građana. Kada se to desi, a prema našim analizama neizbježno je da će se desiti, Kojović i društvo bi se trebali sjetiti ovog vremena u kojem su propustili svoju do sada najveću šansu!
Analitički tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

aukus-1631760811

Novi sigurnosni pakt na indopacifiku

Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Australija sklopile su u srijedu navečer trostrani vojno-sigurnosni pakt nazvan …

Powered by keepvid themefull earn money