Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Na današnji dan Sarajevo je bilo centar svijeta!

Na današnji dan Sarajevo je bilo centar svijeta!

Od 8. do 19. februara 1984. godine Sarajevo je bilo centar svijeta i predstavilo se u najboljem svjetlu i pored ekonomske krize koja je zahvatila bivšu Jugoslaviju početkom 80-ih godina prošlog stoljeća. Sarajevo je dobilo organizaciju XIV Zimskih olimpijskih igara 8. maja 1978. na sjednici Međunarodnog olimpijskog komiteta u Atini u konkurenciji japanskog Sapporoa i švedskog Göteborga. Bilo je to vrijeme u kojem je glavni grad BiH iz godine u godinu, neprekidnim radom, postajao ravnopravni centar kulture, znanja i sporta sa svim drugim glavnim gradovima, ne samo u Jugoslaviji, nego i u Evropi!
Dobijanjem Olimpijskih igara, Sarajevo je postalo veliko gradilište, a za samo pet godina je sagrađena Zetra, obnovljeni su Skenderija i stadion Koševo, sagrađeno je Olimpijsko selo na Mojmilu… Čitav grad je živio za to. Za maskotu je izabran vuk Vučko čije je legendarno i svugdje prepoznatljivo “Sarajevooooo…” otpjevao Zdravko Čolić. Danas se to čini nestvarnim, jer sa današnjom vlašću Sarajevo nije u stanju ni održavati ono što je tada izgrađeno!
Samo dan pred otvaranje igara u Sarajevu nije bilo snijega, te je panika počela polako hvatati organizatore. A onda se desilo čudo – snijeg je u noći sa 7. na 8. februar zapadao toliko jako da se na dan održavanja ceremonije otvaranja Igara, umjesto paljenja topova za pravljenje vještačkog snijega, tražila “lopata više”, kako bi se višak snijega očistio sa ulica i sportskih borilišta. Građani su uz pomoć vojske u ekspresnom roku očistili sva borilišta na Jahorini, Bjelašnici, Igmanu i Trebeviću i doveli ih u savršeno stanje za takmičenja.
Olimpijski plamen na stadionu Koševo je zapalila Sandra Dubravčić nakon što je prije nje olimpijsku baklju pronijelo 1.599 ljudi. Na Igrama je učestvovalo 1.272 sportista iz 49 zemalja, a prvi put se u historiji olimpijskih igara na njima pojavio i jedan afrički skijaš, Lamine Gueye iz Senegala.
Prve zvijezde Igara bili su Jayne Torvill i Christopher Dean koji su zahvaljujući nenadmašnoj izvedbi “Bolera” postali prvi i do sada jedini par u historiji koji je dobio savršen skor u umjetničkom klizanju na olimpijskim igrama. Najuspješnije države bile su tadašnja Istočna Njemačka (9 zlatnih, 9 srebrenih i 6 bronzanih medalja) i nekadašnji SSSR ( 6 zlatnih, 10 srebrenih i 9 bronzanih medalja). Igre, koje su ocijenjene najuspješnije organizovanim do tada, su zatvorene 19. februara u Zetri pred 8.000 posjetilaca uz čuvenu rečenicu Juana Antonija Samarancha “Doviđenja, drago Sarajevo”.
Samo osam godina kasnije počela je agresija na Bosnu i Hercegovinu, BiH je zakovana u nacionalizam, a skoro sva sportska borilišta sa ZOI 1984. su srušena. Neka poput Zetre su obnovljena, dok razrušene bob-staza na Trebeviću i skakaonice na Igmanu ostaju da svjedoče istovremeno o ljepoti te čarobne 1984. godine i svemu ružnom što se desilo osam godina kasnije. Sadašnje razvaline olimpijskih objekata slika su stanja u koje je BiH zapala vladavinom nacionalizma. Građani BiH do danas to nisu shvatili i nisu u stanju, kroz jednostavnu usporedbu, vidjeti šta su imali, a šta sada imaju! Olimpijske igre su bile i ostale svjedočanstvom da BiH može bolje, više i plemenitije! Na žalost, ona danas nije dio modernog svijeta, kojem je tada pripadala.

About Ekran

Check Also

josip muselimovic

Josip Muselimović nedvosmisleno podržao zakonsko sprečavanje negiranja genocida!

Vjerovatno najbolji bh odvjetnik Josip Muselimović je nedvosmisleno podržao Inzkovo donošenje zakonskog rješenja za sprečavanje …

Powered by keepvid themefull earn money