Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Ekran.ba je pisao – niko nije razumio!

Ekran.ba je pisao – niko nije razumio!

Sarajevo je danas novi Wuhan! BiH je u situaciji da je trenutno uz Srbiju najpogođenija zemlja pandemijom. Razlika između BiH i Srbije je, ipak, ogromna! Naime, Srbija je uveliko počela sa imunizacijom i prednjači u tome u svjetskim razmjerama, a BiH vakcine dobija samo kao donacije i humanitarnu pomoć! Na žalost, portal Ekran.ba je imao prave uvide i pretpostavke, napravljene u konsultacijama sa kompetentnim osobama, kada smo još prije Nove godine najavljivali da BiH prijeti katastrofa! Niko nije razumio o čemu se radi.
Podsjetimo se, još u vrijeme kada su se sve zemlje “zaključavale“, BiH je ublažavala mjere prelaska granice. Tada smo upozoravali da treba slijediti one koji se vode znanjem i istraživanjima i raditi upravo ono što oni rade – zaključavati se, a ne otvarati! Desilo se ono što se nije smjelo desiti, suprotno našem pisanju – BiH je postala zemlja u koju je najlakše ući. Štaviše, iz BiH su stizali pozivi i “vabljenja“ na zimski turizam! Dok je cijela Evropa bila zatvorena, Vijeće ministara (VM) je BiH otvorilo i pružilo priliku mafiji koja se sakriva iza turizma da se lako i brzo bogati! Rezultat je – epidemija u BiH je dosegla najviši nivo do sada!
Sada, kada svi kompetentni govore da je vakcinacija jedini spas, VM i Ankica Gudeljević ne poduzimaju ništa! Ukoliko se ovakvo stanje produži, dobri su izgledi da BiH doživi pravu katastrofu! Hitne mjere su neophodne, počev od zatvaranja granica!
Vlastima u BiH, međutim, očigledno odgovara ovakvo stanje. Oni ništa ne poduzimaju, izuzev smiješnih napora koji se čine u Sarajevu i koji su unaprijed osuđeni na neuspjeh. Smrtno stradalih je sve više, baš kao i pacijenata sa teškom bolesničkom slikom. Do danas niko nije odgovarao za takvo stanje, a nesumnjivo je da odgovornost leži, prije svega, na državnoj vlasti! Sve su glasniji oni koji govore da bi Ankica Gudeljević, umjesto što se šetka po kojekakvim prijemima i savjetovanjima, trebala da kruži zatvorskim krugom jer je svojim (ne)radom ugrozila živote građana BiH. Jasno je da njeno ponašanje nije izraz samo nesumnjive nesposobnosti, nego i politike HDZ, ali i drugih partnera u vlasti, kojima strah građana od zaraze služi kao instrument vladanja. Kako sada stvari stoje, sve dok je Gudeljević na slobodi, jasno je da u BiH vlada haos!
Portal Ekran.ba je upozoravao da ublažavanje mjera u BiH vodi pogoršanju situacije. Sada je jasno da ovo pogoršanje vodi katastrofi! Nije li krajnje vrijeme da se nešto učini kako bi bili zaštićeni životi građana i pred odgovornost stavljeni oni koji su njihove živote ugrozili?!

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …