Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / HOĆE LI BiH IKADA VIŠE VIDJETI SVJETSKE ROCK ZVIJEZDE?

HOĆE LI BiH IKADA VIŠE VIDJETI SVJETSKE ROCK ZVIJEZDE?

Dvadesetak godina turbo-folk politike, koju je daleko najintenzivnije vodila SDA i njeni nacionalistički partneri svih boja, ostavilo je neizbrisiv trag na kulturni ambijent u Bosni i Hercegovini. Sasvim sigurno potpun odgovor na ovu problematiku tražio bi opsežniju analizu, ali i pri površnom bacanju pogleda na plakate polijepljene po Sarajevu, koje su nekad (prije pandemije) najavljivale nove nastupe i nove “kulturne događaje“, vidi se apsolutna dominacija turbo-folka u raznim varijantama.

To je bez sumnje, pokazatelj kulturne potražnje stanovnika glavnog grada, koji sve više postaje crna rupa kulture u Evropi. Sjetimo se samo predpandemijskog gostovanja Bryana Ferryja, koje se desilo na Jahorini, dok je na Bjelašnici odjekivao dernek Bube i Jale! Za to vrijeme, skupštinska većina u Kantonu Sarajevu, ne slučajno, u to vrijeme predvođena SDA, svim silama je sa SBB smjenjivala sve direktore kulturnih institucija u gradu i Kantonu. Primjer bestidnosti je bilo svojevremeno smjenjivanje direktora Kamernog teatra, doajena glumišta, Dragana Jovičića, koji ni veličinom svog djela nije pokolebao turbo-folkere iz SDA, SBB, SZBiH i drugih sličnih koji čine tadašnju većinu u Skupštini KS, da ovog velikana, kao i druge direktore, smijeni zbog ”ideološke nepodobnosti”.

Istovremeno, svjetske i druge turneje sviraju Eric Clapton, Maul McCartney, Iron Maiden …, a iste sprema AC/DC, ono što je preostalo od Deep Purple … svjetska imena za koja je Sarajevo nekada bilo mjesto “vrućeg dočeka“! Sjetimo se samo poslijeratnog neuspješnog koncerta Iggy Popa, vjerovatno jedinog u kasnijoj karijeri koji je bio otkazan zbog nedovoljnog broja posjetilaca! Ili Strangelers-a, koji su iz istog razloga otkazali koncert u Domu mladih! To je slika tadašnjeg i današnjeg Sarajeva, slika (anti)kulture koja vlada u glavnom gradu BiH!

Sva svjetska imena danas zaobilaze Sarajevo, a nema nade da će bitno bolje biti i u budućnosti. Turbo-folk politika producira turbo-folk kulturu. Svojevremeni pokušaj ”uvođenja” turbo-folka u legendarni prostor Doma mladih, koji je izveo direktor Skenderije Hajriz Bećirević (i sam, barem po načinu izražavanja, turbo-folk orjentiran), samo je jasan znak da Sarajevo zadugo neće biti mjesto ozbiljnih kulturnih dešavanja (izuzimajući ekscese poput Jazz festivala), referentnih u svjetskim razmjerama. Turbo-politika na scenu je dovela turbo-muziku i turbo-znanje, što danas dokazuje Damir Marjanović svojim “otkrićima“ očiglednih i općepoznatih stvari. SDA je kreator takve antikulturne scene i najvećim dijelom je dogovorna za stanje kulturne zapuštenosti Sarajeva.

Međutim, nije SDA jedina i potpuno usamljena! Danas SDA ne čini skupštinsku većinu u KS, ali je svejedno stanje kulture u procesu daljeg i žešćeg odronjavanja. U turbo-politiku SDA odlično se uklopio NiP, koji je školu učio u SDA, a SDP, predvođen nekadašnjim voditeljem turbo-folk top-lista na turbo televiziji Hayat Damirom Mašićem, ne zaostaje za koalicionim partnerom. Očigledno, turbo-politika je dovela turbo-muziku, a sve je rezultiralo civilizacijski neprihvatljivom razinom života u Sarajevu i BiH!

About Ekran

Check Also

aukus-1631760811

Novi sigurnosni pakt na indopacifiku

Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Australija sklopile su u srijedu navečer trostrani vojno-sigurnosni pakt nazvan …

Powered by keepvid themefull earn money