Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Dokle će građani Sarajeva biti prepušteni nasilnicima?

Dokle će građani Sarajeva biti prepušteni nasilnicima?

Svjedoci smo svakodnevnog, sve većeg broja, nasilja, tučnjave, ubojstava u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Kriminalci postaju hrabriji i odlučniji za ispunjenje svojih primisli, jer bez obzira na težinu kriminalnog djela, većina biva pod zaštitom političkih stranaka koje koruptivnim metodama i u svoju korist zataškavaju zločine. Bez obzira na očevidnost situacije koja je sve samo ne sigurnost za građane KS, policija se koristi svim mogućim sredstvima kako bi kroz brutalne prijetnje dali mirnim i ne nasilnim građanima do znanja ko je glavni na ulicama njihovog Grada, ali isti ti utjerivači straha su manji od makovog zrna kada se nađu ispred kriminalaca koji čine sve da nasilje postane svakodnevnica.

Ali, ono što Vlada KS čini u pravcu sigurnijeg tla za građane, mogli smo vidjeti kroz odluku o postavljanju novih radara, kako bi se budžet punio, kao i uvijek, iznuđivanjem globe od građana. Dok građani i njihova imovina ostaju na milost i nemilost kriminalcima.
Pri tome, predstavljaju nemogućim ono o čemu i ne razmišljaju, odnosno razmišljaju, ali im ne odgovara, jer ti koji rasturaju teško stečenu imovinu građana i jesu pod zaštitom vrhova političkih stranka.
Kao što je Ekran.ba već dugi niz godina pisao, imajući u vidu realno stanje u oblasti sigurnosti, BiH treba hitno novi zakon kojim će se građanima dati široke mogućnosti samozaštite. Građani koji imaju zakonski dobijeno i registrirano oružje, moraju imati potpunu mogućnost njegove upotrebe u cilju samoodbrane na svom privatnom posjedu i u jasno određenim okolnostima! Pritom građani mogu imati obavezu da istaknu upozorenje da je posjed zaštićen i da na taj način preventivno djeluju na krimanalce. Samo vlast koja štiti kriminalce ne želi ovakva zakonska rješenja! Glupi argumenti kako bi se time stvorila mogućnost za činjenje djela zloupotrebom ovakvih rješenja, samo su isprika onih koji podržavaju kriminalce.

Mogućnosti zloupotrebe su minimalne, ukoliko policija radi svoj posao. Kakva je zloupotreba upucati kriminalca koji ugrožava imovinu i život građana, upadajući na posjed u satima koji jasno pokazuju da se radi o razbojništvu?! I kakva je zloupotreba na svaki način spriječiti provalnika u ugrožavanju života ukućana?! Naravno, nema nikakve zloupotrebe kada je zaštita građana u pitanju, ali vlastima ne odgovara osjećaj veće sigurnosti kod građana.

Godinama se već priča da iza svakog kriminalca stoji neka politika. Kuloarski se govori o naručenim pljačkama i uznemiravanjima građana, unošenju nesigurnosti i sl. Ništa do danas nije učinjeno po pitanju popravljanja situacije, što govori da vlastima odgovara ovakvo stanje. Ona vlast koja građanima omogući zakonsku samoodbranu u punom smislu riječi, nesumnjivo će u ovom segmentu predstavljati promjenu i značit će raskid politike sa kriminalom. Dovoljno je da uvedu institut građanske samozaštite i učinit će iskorak u pogledu sigurnosne situacije. Takav institut, pod različitim nazivima postoji u velikom broju zemalja, u kojima je doprinio značajnom smanjenju izvršenja krivičnih djela. Zato nema dvojbe da ona vlast koja želi sigurniji život građana, neće nalaziti isprike za neuvođenje zakonske mogućnosti samozaštite građana od kriminalaca!

 Građani se trebaju boriti za svoja prava, prava na slobodu i sigurnost, kako bi sačuvali sebe i svoje porodice od onih koji priželjkuju i prave uvertire za legalizaciju nasilja.

About Ekran

Check Also

Bogičević: za svaku državu je obrazovanje najvažnije!

Bogić Bogičević je govorio za medije u povodu Dana državnosti. Tom prilikom je rekao nešto …