Home / VIJESTI / Koliko nam je dnevno potrebno vode?

Koliko nam je dnevno potrebno vode?

Za one kojima je muka popiti preporučenih osam čaša vode dnevno, znanstvenici imaju dobru vijest – ne vrijedi isto pravilo za sve.

Po stručnjacima je ‘osluškivanje’ vlastita organizma najbolji način da se utvrdi kada nam je dosta vode.

To zvuči dosta neodređeno, ali znanstvenici s australskog sveučilišta Monash utvrdili su da je ljudima, u trenutku kad je organizmu tekućine dosta, vodu teško gutati.

Dakle, ‘osluškujte’ vlastito grlo.

“Potrebno je raditi ono što vaš organizam traži – pijte vodu kad ste žedni, a ne po utvrđenom rasporedu”, kaže Michael Farrell, glavni autor studije objavljene u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Dakle, kad je posrijedi mit o osam čaša vode na dan, dobra je ideja ostati hidriran, ali pritom treba slušati vlastito tijelo.

Treba istaknuti i da previše vode može biti pogubno. Prekomjeran unos tekućine može dovesti do hiponatremije, odnosno oticanja stanica tijela, što posljedično dovodi do grčeva, mučnine, povraćanja, gubitka svijesti, a u ekstremnim slučajevima i do smrti.

About Ekran

Check Also

plenkovic-macron-milanovic-1068x601

Macronova javna trgovina utjecajem!

Posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Hrvatskoj bila je tako očigledna manifestacija “trgovine utjecajem“, da je …

Powered by keepvid themefull earn money