Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Nazovi K(aknjo) radi kriminala

Nazovi K(aknjo) radi kriminala

Nedavno ponovo izabrana kantonalna glavna tužiteljica ZDK Vesna Kaknjo, prema informacijama koje je portal Ekran.ba dobio od svojih izvora, nije bila gluha, slijepa i nijema samo u slučaju Univerziteta u Zenici (UNZE) i kriminala njenog navodnog kućnog prijatelja Damira Kukića. Vesna Kaknjo je, prema informacijama koje smo dobili, uveliko povezana sa vršiocima sumnjivih radnji u Zenici i to na način da, kao i u slučaju UNZE, ništa ne vidi, ne čuje i ne govori. Jedan od primjera za to je i do danas nerazjašnjeni skandal sa Hotelom Zenica.

Hotel Zenica u vlasništvu Salke Džananovića već 12 godina radi bez potrebnih dozvola. Kantonalni ugostiteljsko-turistički inspektor Fuad Omerčević protekle godine ga je zapečatio. Međutim, Ministarstvo privrede ZDK poništilo je nalaz inspektora Omerčevića konstatirajući da hotel u Zenici spada u nadležnost FBiH, jer ulazi u kategoriju hotela od četiri i pet zvjezdica nad kojima kantonalna vlast nema nadležnost.

Zastupnica NS u Skupštini ZDK Sanja Renić smatra da se ovdje radi o SDA-ovoj političkoj protekciji privrednog kriminala. „Hotel već 12 godina radi bez dozvole. Ugošćavao je brojne visoke zvanice, uključujući i one iz SDA. Ilustracije radi navest ću da je u njemu odsjedala i Fudbalska reprezentacija BiH. To što nema dozvole Vladi Kantona nije smetalo ni da mu pomogne u vrijeme pandemije pa je izdvojila sredstva da se pretvori u izolatorij. Radi se, prema nalazima inspektora Omerčevića, o milionima utajenog poreza. Dok privrednici, pogotovo u ugostiteljstvu, odustaju od svojih poslova zbog posljedica pandemije, Vlada ZDK se zauzela da pomogne lažnom hotelu. Poništili su nalaze inspektora Omerčevića jer, navodno, on kao kantonalni inspektor ne može nadzirati taj hotel. Za to je nadležno resorno federalno ministarstvo”, kazala je svojevremeno Renić. Dodajući da su, očigledno pod političkim uticajem, sa nivoa Kantona poništili nalaze na osnovu nadležnosti, ali ne na osnovu činjeničnog stanja. “Iz toga je jasna namjera Vlade da zataška slučaj. Umjesto da činjenice proslijede nadležnima, oni su slučaj stavili ad acta. Postavlja se pitanje kako možemo raspravljati o nadležnosti nad hotelom koji to očito nije, jer nema potrebne dozvole za rad. Kako ga možemo kategorizirati kao hotel od četiri ili pet zvjezdica, kad 12 godina radi bez dozvole. Zbog toga krivicu snosi i Federalno ministarstvo koje je tom hotelu dodijelilo četiri zvjezdice, iako hotel tada nije imao sve potrebne dozvole za rad. Vlada ZDK poništavanjem inspektorskog nalaza želi zaštititi ovakav način poslovanja, kupiti vrijeme da se stvari u Hotelu dovedu u neki privid zakonitog poslovanja, ali se također želi sakriti činjenica da je Vlada ZDK 12 godina štitila kriminal”, navela je Renić.

Iz svega je jasno da se radi ili o kriminalu, ili o zloupotrebi ovlaštenja inspektora Omerčevića. I jedno i drugo trebao je biti predmet istrage Vesne Kaknjo i Tužilaštva ZDK. To se, međutim, nije desilo, baš kao ni u drugim slučajevima sumnjivog poslovanja. Vesna Kaknjo je, prema navodima naših izvora, igračka u rukama SDA i HDZ, poslušno sredstvo preko kojeg ove stranke ostvaruju interese određenih uskih interesnih grupa i pojedinaca. Džananović je samo jedan od njih. Na sve suspektne radnje Vesna Kaknjo nije reagirala, baš kao i u slučaju UNZE, kada se kriminal odvijao pred očima javnosti.

Danas je teško povjerovati da Vesna Kaknjo nije dio kriminalne hobotnice kojom upravlja politika. Kao glavna tužiteljica, ona je vjerovatno jedan od primjera katastrofalnog stanja u pravosuđu, a njen ponovljeni izbor prvorazredan je skandal kojim se potvrđuje da pravosudna mafija upravlja cjelokupnim pravosudnim sistemom. Drugim riječima, otišao je Tegeltija iz pravosuđa, ali su u njemu ostali temeljito tegeltisani poput Vesne Kaknjo.

Istraživački tim

Ekran.ba

About Ekran

Check Also

forto

Bezgranična nesposobnost Fortine vlade: obustavljeno revakcinisanje!

Revakcinisanja neće biti do daljnjeg! Odnosno, do dolaska vakcina, a kada će vakcine doći, nije …

Powered by keepvid themefull earn money