Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Fortino obmanjivanje javnosti o stanju u Studentskom centru

Fortino obmanjivanje javnosti o stanju u Studentskom centru

Edin Forto, već sada se može reči neuspješni premijer KS, ovih dana je ponovo krenuo u ofanzivu na JU Studentski centar, sa očiglednom namjerom da uništi ovu instituciju. Forto je u cilju prikazivanja stanja u JU haotičnim, govorio o tome da je u prethodnom periodu bilo prekobrojnog zapošljavanja, koje je inicirano stranačkom pripadnošću. Informacije do kojih smo mi došli, govore suprotno od toga.
Ministarstvo obrazovanja nauke i informisanja je aktom broj 11-01-38-1270 od 16. 10 2001. dalo suglasnost na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u JU SC. Pritom je data i suglasnost da se “veći broj sistematizovanih radnih mjesta u odnosu na Elaboratom utvrđeni broj u cjelosti finansira iz dopunske djelatnosti“! Pravilnikom su predviđena 123 radna mjesta, a Elaboratom je utvrđeno 116, dok je u dopunskoj djelatnosti bilo predviđeno 39, a utvrđeno 17 radnih mjesta. Dakle, brojevi o kojim se govori danas i tada su približno isti, s tim da je dopunska djelatnost zahvaljujući Fortinom pulenu Ahmedu Mulaibrahimoviću skoro uništena!
U skladu sa aktom MInistarstva, zaposleni su finansirani iz budžetskih i vlastitih sredstava, a SC je iz godine u godinu ostvarivao dobre prihode i imao mogućnost zapošljavanja novih radnika.
Uz to, 2007. godine SC uvodi večeru za studente smještene u studentskim domovima, što praktično znači uvođenje nove smjene ljudi, odnosno dodatno zapošljavanje. Nakon toga je SC preuzeo objekat “A“ studentskog doma u Nedžarićima, uz obavezu preuzimanja uposlenika na održavanju i dijela administracije. SC je tih i narednih godina, sve dok SBB nije preuzeo rukovođenje ovom JU, imao stalnu ekspanziju i otvorio pet ugostiteljskih objekata u gradu, zbog toga je zaposleno ukupno 80 novih radnika.
Problem nastaje kada SBB na čelo JU SC dovodi Tarika Curića i Ahmeda Mulaibrahimovića, Fortinog zeta kojeg bi neuspješni premijer rado vidio u fotelji direktora. Tada SC počinje sa nerentabilnim poslovanjem, gubljenjem objekata, čiji uposlenici postaju “višak“ radnika o kojem govori Edin Forto. Kao premijer Forto bi morao biti informiran o onome što govori, a ukoliko je informiran, ali ne želi da kaže stvarno stanje stvari, onda laže u interesu uništavanja SC.
U vrijeme razvoja JU SC, mnogima ova institucija nije odgovarala. Radončićevi puleni među ugostiteljima su nanjušili mogućnost dolaska do lakog plijena kroz destabilizaciju SC. To se i desilo, s tim da danas NiP-ovi ugostitelji u propasti SC vide svoju laku zaradu. Zato Forto, skupa sa skandaloznom ministricom Husić-Mehmedović, uništava SC, na taj način otvarajući vrata privatnim stranačkim ugostiteljima. Gdje će se smjestiti studenti koji danas žive u studentskim domovima, a kojih je za par hiljada manje nego ih je bilo 2007-2012. godine, ukoliko ne bude JU SC? Naravno, u smještajnim kapacitetima stranačkih ugostitelja i vlasnika smještaja. Zato se, nakon novog istupa Edina Forte postavlja samo jedno pitanje: da li je premijer toliko ograničen da nije u stanju razumjeti o čemu se radi, ili jednostavno laže?!
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

forto

Bezgranična nesposobnost Fortine vlade: obustavljeno revakcinisanje!

Revakcinisanja neće biti do daljnjeg! Odnosno, do dolaska vakcina, a kada će vakcine doći, nije …

Powered by keepvid themefull earn money