Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Analiza portala Ekran.ba: NiP je “tvrdo pakovanje“ SDA!

Analiza portala Ekran.ba: NiP je “tvrdo pakovanje“ SDA!

Nakon što je (polu)uspjela osvojiti vlast u Kantonu Sarajevo i nakon što je izvršila pravu političku ofanzivu na SDA, postavlja se pitanje ko je, šta je to, da prostiš, NiP?! Stranka koja je za svog frontmana istakla neobrazovanog i neuspješnog košarkaša, koji ima energije za politička prepucavanja, ali, očigledno, nema znanja da se obračuna sa SDA, danas se nalazi na pola puta od onoga što je zacrtala. A zacrtala je da osvoji vlast u KS i da bude prva stranka “bošnjačke politike“. Ništa od toga do sada nije uspjelo.
Vlast u KS NiP doduše drži, ali vrlo problematično i sa svakodnevnim gubicima. Da stvar bude gora, ni od te i takve vlasti ne bi bilo ništa da NiP kao desničarska stranka “bošnjačke politike“ nije u koaliciji sa onima koji bi željeli da budu građanske stranke i ljevičari. NiP je uspio skrpiti koaliciju koja je postavila Vladu KS, ali ta i takva vlast visi o koncu presude Ustavnog suda FBiH i svakodnevno proizvodi skandale i nezakonitosti koje će u konačnici, nesumnjivo, skupo koštati KS.
Uprkos tome što je ispalila sve salve artiljerije koju je imala, NiP nije uspjela sa trona “bošnjačke politike“ skinuti SDA. Konaković i njegova bratija su se zaklinjali da su drugačiji od SDA i da su nešto sasvim novo u odnosu na njih, sve dok nisu osvojili vlast. Kada su se dočepali vlasti, odjednom su sve ono što su kritikovali sami počeli da rade. Tako je nastavnik engleskog postao direktor Sarajevošuma, DIFovac ministar privrede, a vjerska fundamentalistkinja ministrica obrazovanja. U svemu je NiP pokazala da je izdanak SDA, samo u “tvrdom pakovanju“. NiP je potvrdio da je klasična desničarska stranka, sa značajnim prisustvom kleronacionalizma, koja nema drugu političku ideju do postati prvom strankom “bošnjačke politike“.
Kao takva, NiP je postala prihvatljiva za sve koji na BiH ne gledaju kao na samostalnu i suverenu državu, kako u Beogradu, tako i u Zagrebu. Konaković je hvaljen od ekstremnih srpskih i hrvatskih nacionalističkih političara, a NiP iz dana u dan pokazuje sklonost da zastupa bošnjačku stranu u priči o etničkoj podjeli BiH. Prema našim analizama, NiP je po svemu sudeći projekat Beograda, koji je patentiran na osnovu Memoranduma 2 SANU, po kojem BiH treba obezglaviti, a Bošnjake, kao važan faktor, svesti na razinu vjerske skupine. Tome u prilog ide uništavanje obrazovanja, posebno Univerziteta u Sarajevu, na kojem Konaković osobno radi još od 2012. godine, a NiP u punom kapacitetu pokušava uništiti društvenu i humanističku misao u BiH podržavajući antidržavne “akcije“ Damira Marjanovića. Najbolji primjer za to je aktuelni Prednacrt Zakona o visokom obrazovanju, u kojem se, praktično, mladim ljudima onemogućava i obeshrabruje ih se da se bave društvenim i humanističkim znanostima.
I dok se bori protiv obrazovanja, NiP istovremeno podržava vjerski radikalizam. Nastupajući protiv “parade ponosa“ u Sarajevu, ali i otvoreno izražavajući netrpeljivost prema svemu što predstavlja vrijednosti modernog svijeta, NiP pokazuje da su politička sila i neobrazovanost glavne karakteristike njenog djelovanja. Tamo gdje ima većinu, NiP ne pita razum, a tamo gdje je u manjini, bez izgleda da dominira, NiP traži koalicije bez principa, namećući se kasnije kao glavni politički faktor. To se desilo u Sarajevu i zato imamo dominaciju neznanja, diletantizma, neobrazovanosti, a i primitivizma u političkom djelovanju. Zahvaljujući NiP Sarajevo se nalazi u najdubljoj poslijeratnoj političkoj krizi.
Građani su svjedoci da načelnici “trojke“ ni nakon 120 dana od zaposjedanja vlasti nisu učinili ama baš ništa na poboljšanju kvaliteta življenja u glavnom gradu. Razlog tome je nekompetentnost postavljenih načelnika, koji su na krilima NiP došli u fotelje i sada ne znaju i šta ni kako da rade. Zato se “trojka“ u svojoj vladavini Sarajevom okrenula napadima na SDA i proglašavanjem ove stranke, posebno bračnog para Izetbegović za krivce njihove nesposobnosti i neznanja. Naravno, SDA je glavni krivac za stanje u kojem se BiH danas nalazi, pa i za pojavu NiP! Da nema SDA, a posebno Sebije Izetbegović, “trojka“ u Sarajevu ne bi imala opravdanje za svoje postojanje i nesposobnost koju svakodnevno iskazuje. Svađama sa SDA pokušava se sakriti istina da u “trojci“ nema kompetentnih pojedinaca, koji su u stanju artikulirati političko djelovanje koalicije.
Glavni razlog tome je neznanje akumulirano u NiP, koje kao izlaz vidi samo političko nasilje. Sa tim nasiljem “trojka“ je formirala Vladu KS koja je očigledno ne samo nekompetentna i bez razumnih osnova formiranja novih ministarstava, nego i neustavna, što će vjerovatno ponovo potvrditi Ustavni sud FBiH. Za očekivati je da poslije toga budu podignute i krivične prijave protiv neustavnih ministara, posebno ministrice Husić-Mehmedić koja očigledno djeluje u pravcu uništavanja Univerziteta u Sarajevu.
Zaključimo, NiP nema ništa da ponudi na političkoj sceni, izuzev svoj pokušaj da sruši SDA i popne se na “bošnjački politički tron“ koji drži ova stranka. Radikalizam koji iskazuje, kao i ekstremno neznanje koje svakodnevno potvrđuje, ovu stranku predstavlja kao “tvrdu struju“ koja je izašla iz SDA, koja je bila premekana za nju. Zato NiP možemo nazvati “tvrdim pakovanjem“ SDA, koje u suštini nije ništa drugo do još otrovnija doza destrukcije od same SDA.
Analitički tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

forto

Bezgranična nesposobnost Fortine vlade: obustavljeno revakcinisanje!

Revakcinisanja neće biti do daljnjeg! Odnosno, do dolaska vakcina, a kada će vakcine doći, nije …

Powered by keepvid themefull earn money