Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Jedan od ciljeva Marjanovića i Husić-Mehmedović je ukinuti bosanski jezik!

Jedan od ciljeva Marjanovića i Husić-Mehmedović je ukinuti bosanski jezik!

Ukoliko bi bio donesen novi Zakon o VO onako kako su ga “sklopili“ Damir Marjanović i Melika Husić-Mehmedović, nesumnjivo bi jedna od posljedica bila uništavanje bosanskog jezika. Naime, općepoznata je činjenica da se jezik dominantno razvija kroz književne i testove iz oblasti humanističkih i društvenih znanosti. Donošenjem zakonskih rješenja koje nameću Marjanović i Husić-Mehmedović, bh znanstvenici bi bili prisiljeni da pišu na engleskom, hrvatskom i srpskom jeziku, kao jezicima na kojim izlaze časopisi koje bi im Husić-Mehmedović i njen mentor priznavali. Takva situacija bi nedvojvenbo značila ukidanje bosanskog jezika.
U pravnom i bibliografskom prometu, naši bi znanstvenici i pisci bili evidentirani kao autori na stranim jezicima, odnosno na hrvatskom i srpskom jeziku. Tako bi bosanski jezik bio i definitivno stavljen izvan kategorija priznatog jezika, a bh identitet bi bio sveden, kao što je to SANU i zacrtala, isključivo na religijsko određenje. Drugim riječima Bošnjaci i Bosanci bi bili svedeni na etničku, religijsku zajednicu, a bosanski jezik kao izraz bh državnosti bio bi, praktično, ukinut! Nije li to jedan od ciljeva maloumnog Prednacrta Zakona o VO, koji su nametnuli Marjanović i Husić-Mehmedović?!
Da ovakav antidržavni akt ima svoje podržavatelje i u Sarajevu svjedoči i prorektoresa UNSA Dženana Husremović, koja je takođe bila u ekipi za realizaciju plana skovanog u kabinetu Dragana Primorca i beogradsko-zagrebačkih centara moći. Upravo Husremović ovih dana bježi od kolega i ne smije da se oglasi u pogledu njene sramne i može se reči protivdržavne uloge u stvaranju pretpostavki da se ukine društvena i humanistička misao u BiH, a Filozofski fakultet u Sarajevu, kao stožer ove misli, uništi. Činjenica da je Husremović omiljena bošnjačka profesorica u Čovićevim krugovima i da je kao takva angažirana na Sveučilištu u Mostaru, samo potvrđuje da ništa sa ovim kancerogenim zakonskim prijedlogom nije slučajno!
U svakom slučaju, svakim danom se više pokazuje da su Marjanović i Husić-Mehmedović predložili zakonska rješenja koja su pogubna za bh društvo, ne samo za visoko obrazovanje i koja BiH kao državu obezglavljuju. Jedan od nesumnjivih rezultata ovakvih rješenja bilo bi uništavanje bosanskog jezika kao bibliografske, bibliotečke, znanstvene i međunarodne činjenice, ali i kao sredstva komunikacije u BiH. Odgovore na pitanje ko podržava ovu subverzivnu agresiju na BiH, daće sami podržavatelji kroz podržavanje novih zakonskih rješenja koja predlože Marjanović i njegova poslušnica Husić-Mehmedović.

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …