Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Predsjednica sindikata Filozofskog fakulteta bez konsultacija podržala Husić-Mehmedović zakon!

Predsjednica sindikata Filozofskog fakulteta bez konsultacija podržala Husić-Mehmedović zakon!

Informacije o kriminalnom donošenju novog Zakona o VO iz sata u sat pokazuju da je u vezi sa ovim zakonskim aktom sve u – neredu! Najnovija informacija govori da je Amira Sadiković, predsjednica sindikalne organizacije Filozofskog fakulteta, uprkos velikoj većini na ovoj instituciji koja se izražava protiv ovakvog zakonskog prijedloga, na kraju podržala ono što je Marjanovićeva privatna ministrica Husić-Mehmedović, uz podršku njene privatne komisije, napisala. Tako se samo potvrdilo da “trojka” vrši svakovrsne pritiske kako bi visoko obrazovanje u Sarajevu bilo urušeno, a društvena i humanistička misao u BiH uništena. Istovremeno, pokazalo se da za takav plan imaju one koji će ih podržati u “akademskim redovima”. Očigledno, jedna od takvih je i Amira Sadiković, koja ima čak i pretenzije da bude dekanesa Filozofskog fakulteta! Da li je upravo radi toga i pristala da, nasuprot mišljenjima većine, potpiše nešto što uništava instituciju na kojoj radi, u ovom momentu ne možemo potvrditi. Ipak, dosta toga upućuje na to.
Prije svega znanstvena karijera gospođe Sadiković koja se ogleda jedino i isključivo u simultanom prevođenju, jedinoj “disciplini” koju ona poznaje, ali i ogromna ambicija koja nije praćena ničim drugim do podrškom “hercegovačkog” i “visočkog lobija”. Zato je izdaja interesa bila nešto što je bilo i za očekivati od osobe koja izuzev ogromne ambicije i vlastoljubivosti nema šta ponuditi.
Međutim, portal Ekran.ba saznaje da je i velika većina drugih sindikalnih organizacija podržala dalju proceduru bez konsultacija sa akademskim osobljem. Na Filozofskom fakultetu se desio presedan u tom pogledu što na ovoj instituciji nesumnjiva većina profesora Nacrt Zakona o VO smatra štetnim dokumentom, usmjerenim protiv društvenih interesa. Taj presedan pokazuje i način na koji “trojka” rješava probleme, koji počiva na tome da uvijek ima neka Amira Sadiković koja će potpisati i ono što oni koje “predstavlja” ne podržavaju! Riječju naslova jednog filma: “Nazovi Sadiković radi prevare”.
Prema informacijama kojim raspolaže portal Ekran.ba, ovim Husić-Mehmedović nije riješila problem. Ekran.ba je već objavio informaciju da će i nakon nepotpisivanja podrške od strane Sindikata UNSA, paraministrica nastaviti sa procedurom, tako da Sadikovićkina prevara nije ništa što nije očekivano. Informacije kojim raspolažu naši suradnici govore da će zainteresirani na UNSA pokrenuti druge zakonske procedure kojim će zaštiti svoje i interese društva. Tako su potezi raznih Sadikovićki dobrodošli, jer se na taj način samo pokazuje ko je spreman biti “poslušni simultani prevodilac” interesa centara moći na račun interesa akademske zajednice.
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …