Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Najmoćniji lik Kantona Sarajevo!

Najmoćniji lik Kantona Sarajevo!

Već deset godina Damir Marjanović upravlja obrazovanjem u Sarajevu, danas on zapošljava u javnim preduzećima, postavlja ministre, pravi privatne zakone, raspoređuje 3 000 000 budžetskih KM, osobno zarađuje mjesečno preko 20 000 KM, drži slovo o moralu, nesmetano javno promovira lažne vrijednosti u znanosti i obrazovanju, bez posljedica nezakonito zapošljava suprugu Katarinu Andrić-Marjanović, svoje cirkusantske tačke preko paraobavještajnih medija predstavlja cool i fancy ponašanjem uvodeći cirkus kao mjeru sarajevske kulture, obična forenzička ispitivanja predstavlja genetičkim znanstvenim dostignućima, upravlja univerzitetima, političkim kanalima utiče na testiranja i imunizaciju od COVID-19 … Skoro da nema oblasti u kojoj nema Damira Marjanovića! Može se slobodno reći da je on danas najmoćnija osoba u Sarajevu! Moćniji čak i od čuvenog Elmedina Dine Konakovića, koji mu je, u finišu, sve ovo i omogućio!
Kako je moguće da jedan potpuni diletant postane tako uticajna osoba? Kao samostalni zastupnik on, sasvim sigurno, nema toliku moć, jer bi je imali i drugi samostalni zastupnici, koji, opet, nisu ni blizu uspješnosti njegove realizacije cirkuskih tačaka kao društveno važnih aktivnosti. Odakle, onda, dolazi toliki uticaj?
Nesumnjivo iz političke pozicije koju ima, ali i iz snažne podrške koju Marjanović dobija iz yugo-nacionalističkih krugova. Ne treba zaboraviti da je njegov prvi ozbiljni promotor bio Denis Zvizdić, stogodišnji funkcioner nacionalističke SDA, koji je Marjanovića na samom početku njegovog uspona predstavljao kao “čudo“! Jednako tako svakim danom je jasnije da je Marjanović u funkciji velikohrvatske politike u kojoj mu je mentor Dragan Primorac. U tom pravcu djelovanja on je veoma uspješno uvodio lažne vrijednosti u bh društvo i posebno u oblast obrazovanja kao nukleusa društva. Sve do pada njegove privatne paraministrice, Marjanović je uspijevao da slaboumnim normama sve više navlaći ludačku košulju na obrazovanje, posebno na UNSA. To nipošto ne bi mogao uspjeti bez pomoći političkih centara moći u BiH, kao i izvan naše zemlje.
Konačno, medijska kreveljenja kojim se Marjanović skoro svakodnevno uvlači u domove građana Sarajeva i BiH, nisu moguća bez iste takve potpore. Dovoljno je pogledati umiljavanje poznate starlet-novinarke Emele Burdžović Damiru Marjanoviću, koje je ravno njenoj umilnosti prema Fahrudinu Radončiću, čak i više od toga. Na kraju takvih emisija koje nisu imale za cilj ništa drugo do promoviranje ovog cirkusanta u pozitivnu javnu ličnost, starlet-novinarka mu čak daje i gitaru, valjda da bi se pokazao kao idealna osoba koja zna sve, pa čak i da svira. Za one koji se malo razumiju u muziku, jasno je da Marjanović sa muzikom nema veze, ali medijski efekat je postignut.
Da ne idemo u detalje, čitav je niz razloga koji su uticali na to da danas Marjanović u Sarajevu može šta hoće! On je Našu stranku, iz čijih redova je i došao u Skupštinu KS, kao jedinu neukaljanu građansku stranku, uspio do te mjere pocijepati, da se danas ova politička organizacija bavi isključivo sobom, a u političkom djelovanju je pala u odnosu na sve druge građanske opcije. Marjanović je, po svemu sudeći, klasičan primjer fabrikovanja javne osobe koja za cilj ima subverzivno djelovanje u društvu. Zato bi svaka buduća građanska politika morala odbaciti cirkusanja marjanovićevskog tipa kao relevatne društvene aktivnosti i konačno se okrenuti modernim vrijednostima  koje će BiH dići iznad razine zaostale kolonije. Činjenica da je Marjanović danas najmoćnija osoba u KS, najbolje govori o tome kako je nisko pao glavni grad BiH, a samim tim i cijela država.
Analitički tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …