Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Šta stoji iza Osmicinog hapšenja

Šta stoji iza Osmicinog hapšenja

Suradnici portala Ekran.ba su pokušali doći do pouzdanih informacija o tome šta se zaista krije iza hapšenja prvog čovjeka obavještajne agencije BiH, ali nismo potvrdili pretpostavke koje su se nalazile pred nama. Te pretpostavke se mogu svesti na dvije: ili je hapšenje Osmice rezultat otvorenog rata nacionalističkih stranaka, ili se radi o novoj “šovinističkoj farsi” u kojoj se želi homogenizirati građane bošnjačke nacionalnosti da glasaju za SDA kao za opciju borbe protiv drugih nacionalističkih opcija. Razlozi i argumenti i za jednu i za drugu pretpostavku su osnovani, ali nema pouzdanih informacija o tome šta je zaista u pitanju. To će konačno biti odgonetnuto u narednih nekoliko dana.
Nema sumnje da SDA gubi povjerenje građana, koje hapšenjem Osmice može biti zaustavljeno, pa čak i postignut puni efekat priklanjanja građana najvećoj bošnjačkoj stranci. Istovremeno, uključivanje MUP KS u cijelu akciju očigledno krajnje problematičnog hapšenja prvog čovjeka OSA, nesumnjivo će nanijeti veliku štetu “trojci”, a posebno NiP, koji su na ovaj način praktično sudjelovali u rušenju obavještajne agencije BiH, samim tim i države! Ukoliko se radi o “šovinističkoj farsi” partnerskih nacionalističkih stranaka, ovim bi SDA dobila značajnu podršku i dobro uzdrmala “trojku”, a posebno NiP.
Međutim, ukoliko se radi o otvorenom ratu vodećih nacionalista, onda je jasno da su institucije BiH stavljene u funkciju stranačke, antidržavne politike, a da NiP u toj politici participira u punom kapacitetu! To bi bila nova potvrda analiza portala Ekran.ba, koje su pokazale da je NiP projekat srpsko-ruskih centara moći i da je ova stranka projektovana da zauzme mjesto potrošenog SBB i Fahrudina Radončića. Medijska podrška koju je SBB davao cijeloj akciji rušenja Osmice, ide u prilog ovom viđenju stvari i potpuno se uklapa u nastojanje Beograda da se BiH učini državom nemogućom za život.
Obje opcije su otvorene i ne treba niti jednu isključiti. Ono što ostaje kao činjenica, jeste vrlo čudna uloga MUP KS, koji je vjerovatno otišao izvan svojih ovlaštenja. Vrlo je interesantno da se do sada niko iz “trojke” nije jasno odredio prema ulozi sarajevskih policajaca, mada su oni ti koji upravljaju policijom preko komesara i ministra. Zanimljivo je i to da se iz “bošnjačke politike”, izuzimajući SDA, niko ne osvrće na Osmicino hapšenje, a “dežurni analitičari” plitke pameti takođe zaobilaze ovu temu. Interesantno je i da se, prilično suprotno stavovima svoje stranke, na hapšenje osvrnula i Alma Čolo, koja je blago otvorila vrata za prihvatanje stava da je upravo njena SDA kriva za cijelu aferu jer je na važnu poziciju postavila čovjeka sa sumnjivom diplomom. Dosta je pitanja koja su otvorena, a za sada niti jedno nije moguće zatvoriti.
Analitički tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …