Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Građani BiH su zatočenici svog nacionalizma, a sa Schmidtom će biti okovani i njemačko-ruskim odnosima!

Građani BiH su zatočenici svog nacionalizma, a sa Schmidtom će biti okovani i njemačko-ruskim odnosima!

Nema nikakve sumnje da dolazak Christiana Schmidta neće ništa dobrog donijeti za građane BiH. Oni su, prije svega i svakoga, sami krivi za situaciju u kojoj se nalaze, jer decenijama slijede nacionaliste u razgradnji države BiH. Međutim, sa Schmidtovim dolaskom na poziciju visokog predstavnika, BiH će biti doslovno okovana odnosima Njemačke i Rusije!
Od više izvora bliskih političkom vrhu njemačke CDU, koja smo kontaktirali u protekla dva mjeseca, dobili smo argumente za tvrdnju da Schmidt u BiH dolazi u interesu Rusije. Otpori njegovom dolasku, koje prave Rusija i Kina, samo su predstava kojom se želi, na izgled apsurdno, olakšati početak njegovog mandata. Schmidt će imati alibi za to da ne radi ništa što nije u dogovoru sa svim članicama PIKa, odnosno što nije dogovoreno sa Rusijom. Tako će Rusija na mala vrata, kroz sporazume sa Njemačkom ostvariti stanje status quo u BiH i na Balkanu, dobijajući vrijeme za čekanje povoljnije prilike za potpunim ovladavanjem situacijom u regionu, a posebno u BiH.
Naši izvori nedvosmisleno tvrde da Schmidt niti jedan potez neće povući bez suglasnosti političkog vrha CDU, a posebno Angele Merkel. Tako će, sasvim sigurno, politička situacija u BiH ostati pod kontrolom Rusije, dok će Amerika imati samo ulogu posmatrača i eventualnog korektiva pogoršanja stanja. Sve ono o čemu su maštali ”patriotski“ raspoloženi bošnjački nacionalisti, robusni pristup Amerike u uklanjanju ruskog uticaja, samo je bijedna tlapnja seoske političke škole. Schmidt će odnose u BiH učiniti još manje rješivim nego je to učinio Inzko.
Njemačke organizacije i institucije u BiH decenijama nisu pdržavale razvoj modernog bh društva, što će se nastaviti sa Schmidtovim angažmanom. On će podržavati jačanje nacionalističkih identiteta i ruskog koncepta BiH kao zajednice naroda, u čemu će ga slijediti već prisutne njemačke organizacije i davati mu podršku za vođenje takve politike. Schmidt, u konačnom, dolazi da bi bio zaustavljen mogući proces izgradnje bh društva i ojačan koncept separatnih nacionalističkih društvenih identiteta. U takvim odnosima, sasvim sigurno, za BiH kao državu nema budućnosti.
Israživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

aukus-1631760811

Novi sigurnosni pakt na indopacifiku

Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Australija sklopile su u srijedu navečer trostrani vojno-sigurnosni pakt nazvan …

Powered by keepvid themefull earn money