Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Šta stoji iza Ramine nove podrške Otvorenom Balkanu?!

Šta stoji iza Ramine nove podrške Otvorenom Balkanu?!

Edi Rama se u posljednje vrijeme ističe po oprečnim izjavama vezanim za situaciju u regionu Balkana. Najnovijom izjavom, kojom ponovo podržava ideju Otvorenog Balkana, on praktično negira svoje stavove koje je iznosio protiv ove ideje, odnosno u kojima je, preciznije rečeno, bio suzdržan. Šta je razlog Raminog novog stava, bitno drugačijeg od prethodnog?
Poznavatelji prilika u Albaniji govore da je većina albanskih građana protiv Otvorenog Balkana, jer u njemu vide ozbiljnu prijetnju za ostvarenje ideja o hegemoniji Srbije na Balkanu. Takvi stavovi nisu daleko od stvarnosti i veoma su logični, kada se ima u vidu da Srbija nema riješene odnose sa BiH i Hrvatskom, te da postoje ozbiljne aspiracije prema Crnoj Gori i ukidanju neovisnosti Kosova. Potpuno je jasno da ideja Otvorenog Balkana stoji u kontradiktornosti sa svim onim što radi i zagovara Srbija u regionalnim odnosima. Aleksandar Vučić kao kreator te ideje u stvari je iskoristio inicijativu o suradnji koja je potekla iz EU i SAD i pretvorio je u paravan za velikosrpsku politiku. Zašto je onda Rama podržavatelj takve ideje?
Naši izvori iz Albanije, na osnovu višegodišnjeg diplomatskog i internacionalnog rada, smatraju da Rama ovu ideju podržava kao mogućnost dobijanja “svog dijela“ Sjeverne Makedonije, koji bi predstavljao deal sa Srbijom. Na drugoj strani Zoran Zaev misli napraviti manevar u kojem bi plesao između Vučića i Rame, kupujući vrijeme za ulazak u EU i amortizirajući apetite nacionalista unutar vlastite zemlje. Takav odnos objašnjava razlog zašto je do sada Otvoreni Balkan podržan samo od strane tri zemlje i zašto postoje ozbiljni otpori Zapada da se ova ideja realizira!
Sa aspekta BiH, potpuno je izvan pameti uklanjati granicu sa nekim ko još uvijek nije ni priznao granicu BiH koju želi ukloniti. Radi se, naravno, o Srbiji, koja još uvijek nema potpisan sporazum u granici sa našom zemljom. Kakav je smisao uklanjanja granice koja nije ni priznata, izuzev da se zadrži status quo u kojem Srbija nikada neće ni priznati granicu sa BiH i ponašat će se kao diktator u regionalnim i međunarodnim odnosima. Zato zagovarači Otvorenog Balkana uglavnom jesu ili oni koji ne razumiju međunarodne odnose, ili oni koji otvoreno podžavaju velikosrpsku politiku.
Ramina podrška Otvorenom Balkanu je u osnovi izraz albanskih hegemonističkih ciljeva u podjeli Balkana. Sa gledišta albanskog nacionaliste, Ramin stav i podrška Vučiću nije nelogična, ali je teško ostvariva. Sam Rama je svjestan toga, ali želi zadržati “opciju B“ i poziciju Albanije kao regionalne sile u svakoj varijanti. Njegovo ponašanje u pogledu Otvorenog Balkana stoga ne treba čuditi, ali je krajnje opasno za BiH ulaziti u bilo kakve koalicije sa Srbijom, makar one bile naizgled potpuno pacifistične, bez priznavanja granica! Jedini način da Srbija može da mijenja granice, jeste da BiH pristane i složi se sa tim da se one u konačnom ne utvrde! Otvoreni Balkan je upravo paravan za takav scenario!
Analitički tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

plenkovic-macron-milanovic-1068x601

Macronova javna trgovina utjecajem!

Posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Hrvatskoj bila je tako očigledna manifestacija “trgovine utjecajem“, da je …

Powered by keepvid themefull earn money