Home / VIJESTI / Spavanje i vrućine: Savjeti za kvalitetan san

Spavanje i vrućine: Savjeti za kvalitetan san

Koliko god bili prekrasni vrući ljetni dani na moru ili jezeru – 30 stepeni u spavaćoj sobi baš i nije poželjno. Otkrivamo vam kako da vaša spavaća soba tokom ljeta ostane ugodno hladna i kako sprkos vrućinama možete kvalitetno spavati.

1. Navucite zastore!

Preko dana zamračite spavaću sobu. Navucite zastore i spustite roletne – na taj način toplina ostaje vani.

2.Prozračite sobu u pravo vrijeme

Prozračite sobu ujutro i navečer, kada vani nije toliko vruće. Otvorite sve prozore i vrata u vašem domu – na taj način nastaje ugodan protok zraka. Isto tako ostavite prozore tokom noći otvorene kako bi uvijek svježi zrak ulazio u sobu.

3. Posteljina od prirodnih materijala

Prilikom odabira posteljine uvijek uzimajte laganije materijale poput pamuka ili lana. Takvi materijali su prozračni i dobro upijaju vlagu. Ovo isto vrijedi i za spavaćice i ostalo. Posebno udobna tokom ljeta je svila. Ima rashlađujući učinak i daje vam posebno mekan osjećaj tokom spavanja.

4. Hladan tuš prije spavanja?

Ne! Bolje se istuširajte u mlakoj vodi. Hladna voda bi dodatno potaknula znojenje. Nasuprot tome mlaka voda otvara pore i na taj način pomaže odvođenju topline iz tijela.

5. Isključite električne uređaje!

Televizor, računalo i ostale električne uređaje upalite samo kada su vam potrebni. Oni proizvode dodatnu toplinu koja vam sigurno ljeti nije potrebna. To ne samo da dobro utječe na temperaturu već i na vaš novčanik.

6. Unosite puno tekućine!

I to puno vode i ili čaja od melise, jer topli čaj ima rashlađujući učinak. Tokom ljeta tijelo gubi puno tekućine zbog znojenja. Zbog toga redovito unosite dovoljno tekućine. Kome okus vode s vremenom postane dosadan, može dodati smrznute bobice ili malo limuna za osvježenje s okusom.

7. Lagane večere

Ne opterećujte svoju probavu prije odlaska na spavanje s masnom ili ljutom hranom. Bolje bi bilo pojesti salatu ili riblja jela, ali isto ne prekasno. Namirnice bogate proteinima poput puretine ili mliječnih proizvoda potiču na san. Nakon večere dajte svojem tijelu bar dva sata kako bi probavilo unesenu hranu.

8. Odgovarajuća odjeća

Za ugodan i miran san tijekom ljetnih temperatura treba se nositi lagana odjeća. Majica za spavanje od pamuka upija znoj i štiti od prehlada, jer se tijelo preko noći ohladi.

Uprkos svemu i dalje ne dobivate dovoljno sna? Ne brinite se ako ne spavate uobičajenu količinu sati. Pošto su tokom ljeta dani duži tijelo stvara manje melatonina hormona za san, tako da tijelu nije potrebna uobičajena količina sna.

(Izvor: dm)

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …