Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Feljton: Kako je počelo propadanje UNSA; Dnevna politika u Rektoratu

Feljton: Kako je počelo propadanje UNSA; Dnevna politika u Rektoratu

Nikada na Univerzitetu u Sarajevu nije bilo toliko dnevne politike kao u protekle tri godine. Muharem Avdispahić postavljen od strane vladajućih političkih struktura u Sarajevu, samo je slijedio političke interese onih koji su ga postavili. Zato nije nimalo bilo čudno što su u Rektoratu UNSA mjesta zauzeli politički aktivisti vladajuće SDA (Faruk Mekić) i satelitske stranke ASDA (Ugo Vlaisavljević).

Doduše, Vlaisavljević je poznat i kao član SNSD i HDZ BiH, odnosno kao zastupnik i ideolog ovih stranaka, ali je za UNSA bio karakterističan njegov angažman u visočkoj ASDA. U skladu sa ovim političkim opredjeljenjima je i vođena politika Univerziteta. Rezultat je bio – nikad gore stanje.

Da će problemi biti sve veći, pokazalo se već na samom početku. Danas su stvari došle u fazu u kojoj Muharem Avdispahić izvještaje šalje direktno Vladi KS, odnosno čuvenom premijeru Elmedinu Dini Konakoviću. Interesantno je da Konaković, uprkos evidentnom kršenju zakona i zanemarivanju obaveza prema UO UNSA, nije ništa poduzeo kako bi se Avdispahićevo ponašanje dovelo barem u minimum zakonskog rada. Naprotiv!

Očigledno debelo politički zaštičen, nezakonitosti u Rektoratu su ostale tabu tema i za Tužilaštvo KS. Čak ni nakon informacija koje je UO UNSA dostavio Tužilaštvu, ne samo da nije podignuta optužnica za nezakonitosti, nego nije čak provedena ni valjana istraga. Tako su enormni honorari koje je Avdispahić isplaćivao supruzi i svojim suučesnicima Vlaisavljeviću i Mekiću, ostali samo predmetom novinarskog istraživanja i kuloarskih priča. To nije ni čudno, budući da Tužilaštvo KS već godinama radi isključivo po direktivama vladajuće SDA.

Za to vrijeme Kampus UNSA je postao prostor za skladištenje otpada. Nekada lijepo uređena centralna zona Sarajeva, u kojoj je i gradnja trebala da krene, postala je sklonište za pse lutalice i beskućnike. Nakon dugogodišnjeg obmanjivanja javnosti o gradnji univerzitetske biblioteke, postalo je svima jasno da investitori novac neće dati nekome ko je neprekidno u sumnjivim finansijskim poslovima. Umjesto da krajem aprila ove godine bude otvorena biblioteka, prostor na kojem se trebala graditi ova zgrada je i dalje zapuštena livada.

Zanimljivo je da je Muharem Avdispahić sve učinio da se ništa ne gradi u Kampusu. Tako je i studentski restoran na Farmaceutskom fakultetu zabranio da bude sagrađen, a na svaki način je pokušao da indirektno utiče na rušenje novoizgrađenog prostora na Elektrotehničkom fakultetu. Prema informacijama kojim raspolažemo, sve to je činjeno u interesu dnevne politike. Politički moćnici su prostor Kampusa predvidjeli za stambeno-poslovnu četvrt i na svaki način zaustavljaju gradnju univerzitetskih zgrada.

Načelnik općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo (SDA) jednostavno je paralisao gradnju u Kampusu, a dolaskom Muharema Avdispahića u Rektorat UNSA, nije više ni bilo zahtjeva da se od Kampusa napravi univerzitetsko središte. Zahvaljujući Avdispahiću univerzitetska biblioteka definitivno nije izgrađena, a Kampus UNSA je postao deponija u centru grada.

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *